Senator Tsurunen erhöll minister Viléns diplom


Den finlandsfödde japanska parlamentarikern Marutei Tsurunen mottog ett av utrikeshandelsminister Jari Vilén beviljat diplom i Tokyo den 25 februari.

Med diplomet utnämner utrikeshandelsministern senator Marutei Tsurunen till Finlands exportambassadör för att under år 2003 befrämja en poitiv Finlands-bild i Japan. Minister Vilén har föreslagit att finländare med internationell framgång inom kultur, idrott eller ekonomi skulle utnämnas till inofficiella exportambassadörer, som ute i världen skulle för fram de finländska företagens och produkternas förträfflighet samt berätta om finländska successtories.

I sitt tacktal poängterade senator Tsurunen den allmänna karaktären i uppgiften att befrämja relationerna mellan Finland och Japan.

Det var ambassadör Eero Salovaara som överräckte diplomet till Tsurunen på Finlands ambassad i Tokyo. Närvarande var representanter för Finlands handelskammare i Japan.

Finlandsfödde Tsurunen blev ledamot av det japanska parlamentets övre kammare för ett år sen i februari. Marutei Tsurunen (Matti Turunen) är den först i väst födda lagstiftaren i Japans historia.

Ytterligare information: utrikesrådet Kari Mitrunen tel. 1605 6531.