Regeringens proposition med förslag till lag om en provisorisk EU-resehandling har överlämnats till riksdagen

Utrikesministeriet har berett ett förslag till en ny lag om en provisorisk EU-resehandling (EU Emergency Travel Document, EU ETD) och till ändring av lagen om konsulära tjänster och passlagen. Regeringens proposition överlämnades till riksdagen den 9 oktober. Lagarna träder i kraft den 8 december 2025.

Genom den nya lagen och den ändrade lagen om konsulära tjänster och den ändrade passlagen sätter Finland i kraft direktivet om en provisorisk EU-resehandling. Direktivets främsta syfte är att skapa en säkrare utformning av den provisoriska EU-resehandlingen och se till att de provisoriska resehandlingar som utfärdas i medlemsländerna har samma form, egenskaper och säkerhetsdetaljer. I den nya lagen ska på det sätt som direktivet förutsätter utfärdas mer detaljerade bestämmelser om den provisoriska EU-resehandlingen samt om villkoren och processen för att utfärda en sådan.

En provisorisk EU-resehandling är en handling för en resa som gör det möjligt för innehavaren att återvända hem, eller, i undantagsfall, till en annan bestämmelseort om hen inte har tillgång till sina ordinarie resehandlingar, till exempel om de har stulits eller kommit bort.

Provisoriska resehandlingar har utfärdats i EU-medlemsländerna sedan 1996. Finland beviljar i genomsnitt 80–100 EU-resehandlingar per år till icke-företrädda unionsmedborgare.

Finland beviljar provisoriska EU-resehandlingar till unionsmedborgare i länder utanför EU där unionsmedborgaren inte har någon egen beskickning. På samma sätt kan en finsk medborgare ansöka om en provisorisk EU-resehandling hos en annan medlemsstats beskickning i ett land utanför EU där Finland inte har någon egen beskickning.

Ytterligare information