EU:s utrikesministrar diskuterar vidare åtgärder med anledning av Asiens flodvågskatastrof

Statsrådets informationsenhet
Utrikesministeriet

Pressmeddelande 23/2005
28.1.2005





EU:s råd för allmänna frågor och yttre förbindelser sammanträder i Bryssel måndagen den 31 januari. Mötets huvudteman är vidare åtgärder med anledning av Asiens flodvågskatastrof samt unionens nya finansiella perspektiv. Utrikesminister Erkki Tuomioja representerar Finland vid mötet.

Avsikten är att rådet skall godkänna EU:s handlingsplan för vidare åtgärder med anledning av flodvågskatastrofen i Asien. Finland stöder ordförandelandets omfattande förslag till handlingsplan för att effektivera unionens verksamhet i katastrofsituationer. EU:s krishanteringskapacitet borde kunna utnyttjas snabbt. Särskilt betonas EU:s räddningsarbete, resursarbetet inom den civila krishanteringen och utvecklandet av den civila beredskapen till snabba insatser i krissituationer. Finland anser det även vara viktigt att EU utvecklar och förbättrar sitt alarm-, bistånds- och informationsförmedlingssystem samt sina konsulära tjänster för olika nödsituationer.

FN:s roll är avgörande vid återuppbyggnaden i de länder som drabbades av flodvågskatastrofen i Asien. Vid planeringen av de vidare åtgärderna bör man särskilt beakta de grupper av biståndsmottagare vars ställning är svagast, såsom kvinnor och barn. Vid biståndsgivarkonferensen i Jakarta den 6 januari lovade EU att satsa ca 1,5 miljarder euro på eftervården av krisen, varav omkring 500 miljoner i form av gåvobistånd.

Avsikten är att utrikesministrarna skall godkänna handlingsplanen inom ramen för den europeiska grannskapspolitiken för Ukrainas del. Handlingsplanen färdigställdes redan i december i fjol men dess slutliga godkännande kan ske först nu, då det inrikespolitiska läget i Ukraina gör det möjligt att genomföra den. Rådet får även den höge representanten Javier Solanas och kommissionens förslag till ett stödpaket för behandling. Med stödpaketet skall man stöda reformsträvandena inom Ukrainas nya förvaltning. Rådet fortsätter beredningen av stödpaketet vid sitt möte i februari. Finland stöder ett snabbt och effektivt genomförande av handlingsplanen för Ukraina samt främjandet av den demokratiska utvecklingen i Ukraina med de medel som grannskapspolitiken erbjuder.

Inom yttre förbindelser behandlas även situationen i Irak med anledning av landets kommande val den 30 januari. Dessutom tar man upp Västra Balkan, Mellanöstern, framtidsutsikterna för toppmötet EU-Afrika samt situationen i Sudan.

Utrikesministrarna diskuterar EU:s nya finansiella perspektiv för 2007-2013 och fokuserar härvid särskilt på sammanhållningspolitiken. Finland målsättning är att ca 0,40 procent av unionens bruttonationalinkomst skall användas för sammanhållningspolitiken. Denna dimensionering är nödvändig för att sammanhållningspolitiken skall inriktas på ett balanserat sätt både på de svagaste områdena och regionala och geografiska problem. Finland anser att ändringar i det finansiella perspektivet inte får äventyra fortsättningen på den regional- och strukturpolitik som omfattar hela unionen. Finland anser det vara en tröskelfråga att dess nordliga och östliga mycket glest befolkade områden även i fortsättningen omfattas av det högsta regionalstödet.

Ordförandelandet lägger fram rådets arbetsprogram för innevarande år för utrikesministrarna. Arbetsprogrammet har utarbetats av Luxemburg och Storbritannien. Det innevarande årets viktigaste EU-frågor är bland annat översynen av Lissabonstrategin efter halva tiden, det nya finansiella perspektivet, ratificeringen av EU:s konstitutionella fördrag och beredningen av dess genomförande, inledningen av genomförandet av det nya femåriga Haagprogrammet för rättsliga och inrikes frågor samt utvidgningen. Kommissionen lägger fram sitt eget arbetsprogram för 2005 samt målsättningarna för femårsperioden 2005-2009.

Närmare upplysningar: Antti Peltomäki, statssekreterare för EU-ärenden, statsrådets EU-sekretariat, tfn (09) 1602 2180, ambassadrådet Hanna Lehtinen, utrikesministeriet, tfn (09) 1605 6358, och ambassadrådet Anne Huhtamäki, utrikesministeriet, tfn (09) 1605 6097.















EU