Afrikanska utvecklingsfonden får fyra miljarder euro i tilläggsfinansiering

Pressmeddelande 291/2004
21.12.2004


Representanterna för de 24 länder som sammanträdde i Köpenhamn beslutade den 17 december om en tionde tilläggsfinansiering av afrikanska utvecklingsfonden. Tilläggsfinansieringen uppgår till sammanlagt ca 4,4 miljarder euro. Finlands andel av detta belopp är 1,5 procent, drygt 60 miljoner euro. De resurser som styrs genom Afrikanska utvecklingsfonden ökar under den tionde tilläggsfinansieringsperioden med 43 procent jämfört med föregående tilläggsfinansiering. Finland och de andra finansierande länderna betonar att stödet till fonden är en konkret åtgärd för att uppnå målen i FN:s millenniedeklaration samt fullgöra de åtaganden som gjordes vid utvecklingsfinansieringskonferensen i Monterrey och toppmötet för hållbar utveckling i Johannesburg.

Beslutet stärker betydligt utvecklingsfondens ställning vid stödet till utvecklingen i Afrika och är ett bevis på biståndsgivarnas förtroende för de interna reformerna inom banken både vad gäller förfaranden och organisationen. Avsikten med reformerna är att utveckla banken så att den bättre förmår uppfylla sina mål att minska fattigdomen i Afrika. Satsningarna på ekonomisk tillväxt och produktivitet är viktiga instrument för att uppnå detta mål. I fondens verksamhet betonas stödet till de afrikanska ländernas egna strategier för att minska fattigdomen samt deras egna vilja till utveckling och ägarskap. För andra gången deltog även representanter för de afrikanska ländernas regeringar och medborgarorganisationer i förhandlingsrundan om tilläggsfinansiering.

Det fastställda tilläggsstödet riktas, liksom under föregående finansieringsperiod, till grundutbildning och hälsovård, bekämpning av hiv och aids, vattenförsörjning och sanitation, jordbruk och utveckling av landsbygden, god förvaltning samt stöd till en gynnsam verksamhetsmiljö för att främja investeringar. Jämfört med föregående tilläggsfinansiering innehåller denna runda även betydande nya element:

- På grund av mottagarländernas svåra skuldsituation ökar gåvobiståndets andel till ca 43 procent och två tredjedelar av mottagarna får enbart gåvobistånd.
- Med tilläggsfinansieringen kan fondens stöd till de afrikanska ländernas så kallade Nepad-initiativ (New Partnership for Africa's Development) ökas. Initiativet syftar till regionalt samarbete och utveckling.
- De ökade resurserna möjliggör även omfattande finansiering till utvecklingen av vattenförsörjning och sanitation i anknytning till African Water Facility.
- Dessutom reserverades ett särskilt anslag på 121 miljoner euro för länder som återhämtar sig efter en konflikt.

Afrikanska utvecklingsfonden ADF hör till Afrikanska utvecklingsbanksgruppen och är en organisation som beviljar lån på så kallade mjuka villkor. ADF inledde sin verksamhet 1974. Utvecklingsbanksgruppens högkvarter är beläget i Abidjan på Elfenbenskusten, men på grund av det instabila läget i landet har högkvarteret tillfälligt flyttats till Tunis.

Närmare upplysningar: chefen för enheten för utvecklingsfinansieringsinstitutioner Pekka Hukka, utrikesministeriet, tfn 09 1605 6323, och utvecklingssamarbetsrådet Paula Koski, tfn 09 1605 6316, samt Afrikanska utvecklingsbanksgruppens webbsidor(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster).