Finlands beskickning vid OECD
Redogörelsen om internationella ekonomiska relationer och utvecklingssamarbete har överlämnats till riksdagen
Statsrådet godkände den 11 juli 2024 förslaget till en redogörelse om Finlands internationella ekonomiska relationer och utvecklingssamarbete. Redogörelsen kompletterar den utrikes- och säkerhetspolitiska redogörelsen med mer detaljerade handels- och utvecklingspolitiska åtgärder.
Redogörelsen bottnar i regeringsprogrammets mål om att se på de yttre förbindelserna på ett mer strategiskt och övergripande sätt. Samtidigt ska man dock beakta de snabba förändringar i den internationella omvärlden.
Redogörelsens fokus ligger på att bygga upp ett närmare samband mellan handeln och utvecklingen och främja Finlands handelsekonomiska intressen.
”Det viktigaste målet för Finlands handelspolitik är att främja finländska företags export och investeringar. Samtidigt ska man beakta försörjningsberedskapen och säkerheten. Målet för vår utvecklingspolitik och vårt utvecklingssamarbete är att skapa ett närmare samband mellan handeln och utvecklingen”, säger utrikeshandels- och utvecklingsminister Ville Tavio.
Den exportfrämjande verksamheten utvecklas för att möta små och medelstora företags behov. En stor andel av den framtida ekonomiska tillväxten i världen kommer enligt prognoserna att ske i utvecklingsländer, och därför är det viktigt att finländska företag kan få del av denna tillväxt på ett bättre sätt. Finlands mål är att öka den privata sektorns medverkan i utvecklingssamarbetet och -finansieringen och förbättra utvecklingsländernas egen inkomstbas.
Utrikesministeriet har berett redogörelsen i samarbete med de övriga ministerierna. Republikens president och statsrådets utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskott har fastställt de politiska riktlinjerna för arbetet. Också de berörda parterna och den parlamentariska uppföljningsgruppen för den utrikes- och säkerhetspolitiska redogörelsen har hörts under beredningen av redogörelsen.
Mer information
- Jarno Syrjälä, understatssekreterare (internationell handel), tfn 0295 350 205
- Pasi Hellman, understatssekreterare (utvecklingspolitik), tfn 0295 350 755
- Utrikesministeriets e-postadresser har formen [email protected].