Meddelande från ambassadören till finländare i Nederländerna

Bästa finländare i Nederländerna

Det exceptionella läge som coronaviruset ha lett till har påverkat oss alla finländare i Nederländerna,  de som har bott här längre eller ett tag. Redan nu ser vi att vi måste leva i den här situationen längre än vi skulle vilja.

Här i Nederländerna har regeringen givit rekommendationer och ställt begränsningar som den anser är nödvändiga för att pandemins framfart ska fördröjas. Situationen förändras hela tiden, så det är viktigt för alla att följa lokala myndigheternas anvisningar.

Även i Finland och andra länder i Europa ökar åtgärderna. Myndighetsinformation kan hittas genom att följa Finlands statsråds, utrikesministeriets och ambassadens webbplatser i Haag samt sociala medier. Där hittar du bland annat basinformation för resande om återvändande till Finland samt länkar till de nederländska och finska myndigheternas  kanaler som informerar om den aktuella situationen. Finländska resande uppmanas fortfarande att återvända till Finland, men de som bor här borde helst stanna hemma. Vi kommer också snart att publicera tips för mentalt stöd och digital kultur på ambassadens webbplats.

Situationen är allvarlig och kan kännas även skrämmande. Den kräver tålamod med osäkerhet. Viktiga planer för den nära framtiden kan inte förverkligas och längtan efter Finland kan framhävas. Finska företag i Nederländerna kan också ha svårigheter. Så som president Niinistö uttryckte det “Hela världen är i undantagstillstånd. Ingen kan förutse slutresultatet, men redan nu kan vi se att effekterna är djupa och långvariga. Våra dagliga liv kommer oundvikligt att förändras och vi kommer att möta en verklighet var tanke och handling domineras av hälsa, utkomst och omsorg om varandra.”

Alla kan för sin del påverka hur vi kommer igenom krisen. Nu behövs det gemensamt ansvar för sin egen verksamhet men också för hur andra klarar sig. Finlands ambassad i Haag och dess personal gör för sin del sitt bästa för att stödja finländare i Nederländerna genom att dela information och hjälpa finländare i nöd och dem som är fortfarande på resa.

Med vänlig hälsning på hela ambassadens personals vägnar,

Päivi Kaukoranta

Ambassadör