Utrikes- och säkerhetspolitiska utskottet behandlade situationen i Irak


Statsrådets informationsenhet
Pressmeddelande 325/2002
4.12.2002



Vid republikens presidents och statsrådets utrikes- och säkerhetspolitiska utskotts sammanträde behandlades onsdagen den 4 december 2002 situationen i Irak.

Förenta staterna har hänvänt sig till cirka femtio länder och hört sig för om deras beredskap att diskutera eventuella stödåtgärder om lösandet av Iraks massförstörelsevapenproblem kräver militära åtgärder. För Finlands vidkommande gällde förfrågan i första hand möjligheten att ge handräckning i situationer efter en konflikt, i synnerhet beträffande återuppbyggnad och humanitära behov.

Vid sammanträdet godkändes följande ställningstagande:

"Finland har konsekvent understött FN:s strävanden att frånta Irak alla massförstörelsevapen. FN:s säkerhetsråd har enhälligt antagit resolution 1441 om saken. Finland anser det viktigt att resolutionen verkställs på det sätt som säkerhetsrådet avsett.

Finland är från detta utgångsläge redo att vidare utreda på vilket sätt landet framöver kan delta i FN:s verksamhet för att verkställa resolutionen.

Med beredskap för den situation som uppstår efter en eventuell väpnad konflikt utreds möjligheterna att ge humanitärt bistånd och bistånd för återuppbyggnad. Preliminära utredningar visar att Finland har rimlig beredskap att under FN:s ledning delta i återuppbyggnaden av och humanitärt biståndsarbete i Irak.

Dessutom utreds möjligheterna att delta i den av FN sanktionerade fredsbevarande verksamheten (t.ex. med CIMIC-personal) samt i polisverksamhet eller annan civil krishanteringsverksamhet".

* * * *

UNMOVIC (UN Monitoring, Verification and Inspection Commission), som ansvarar för FN:s vapeninspektioner, har kallat in finska experter för att delta i inspektionsverksamheten i Irak. Finland gör också en betydande insats i Internationella Atomenergiorganet IAEA:s verksamhet bl.a. inom området för strålningsteknologi.

Ytterligare information: avdelningschef Markus Lyra, UM. tfn (09) 1605 5032




















ulko- ja turvallisuuspolitiikka