Sairastuminen ulkomailla

Suomen ulkomailla oleva edustusto, vakuutusyhtiösi ja matkatoimistosi opas voivat antaa lääkäreiden ja sairaaloiden yhteystietoja ulkomailla. Hätätapauksessa soita paikalliseen hätänumeroon.

Eurooppalainen sairaanhoitokortti

Jos olet sairausvakuutettu Suomessa, voit saada lääketieteellisesti välttämätöntä hoitoa eurooppalaisella sairaanhoitokortilla(Linkki toiselle web-sivustolle.), kun oleskelet tilapäisesti toisessa  toisessa EU- tai Eta-maassa, Sveitsissä, Isossa-Britanniassa tai Pohjois-Irlannissa. Voit tilata kortin Kelalta(Linkki toiselle web-sivustolle.). Kortti on maksuton.

Sairaanhoitokortti ei kata potilaan siirtokuluja Suomeen.

Muista matkavakuutus

Muista aina ottaa matkalle riittävän laaja ja pitkäkestoinen matkustajavakuutus. Jos sinulla on sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, tarkista etukäteen vakuutuksen kattavuus ja voimassaolo omalta vakuutusyhtiöltäsi.

Sairaan kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta. Ambulanssilennot ulkomailta Suomeen maksavat kymmeniä tuhansia. Hoitoon pääsy saattaa edellyttää maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Fine: Yleistä tietoa matkavakuutuksista(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Jos sinulla ei ole matkavakuutusta, sinun tai omaisesi on maksettava kaikki sairaus- ja kotiutuskulut. Edustusto ei voi taata tai maksaa laskuja puolestasi.

Ota yhteyttä vakuutusyhtiöösi

Sairastapauksessa ota yhteys vakuutusyhtiösi vahinkopäivystykseen. He antavat toimintaohjeita, voivat ottaa yhteyttä hoitavaan lääkäriin ja tarvittaessa järjestää kotiinkuljetuksen. Silloin kun lääkäri ei hyväksy ulkomaisen vakuutusyhtiön maksusitoumusta, lääkärimaksu on varauduttava maksamaan ensin itse.

Mielenterveyden järkkyminen ulkomailla

Muista ottaa matkalle mukaan kaikki säännöllisesti käyttämäsi lääkkeet ja reseptit.  Tarkista ennen matkalle lähtöä lääkkeiden maahantuontisäännökset matkakohteesi edustustosta Suomessa(Linkki toiselle web-sivustolle.) tai tulliviranomaisilta. Joidenkin voimakkaiden lääkkeiden maahantuonti saattaa olla kielletty.  Paikalliselta lääkäriltä voit tarvittaessa pyytää uuden lääkemääräyksen.

Äkillisessä sairastapauksessa hakeudu sairaalaan ensiapuun tai joku lähellä oleva voi kutsua paikan päälle ambulanssin. Suomen edustusto voi antaa paikallisten lääkäreiden tai sairaaloiden yhteystietoja. Sairauden diagnosoiminen ja hoidosta ja lääkityksestä päättäminen on aina lääkärin tehtävä. Vieraissa oloissa avun saaminen voi kuitenkin olla hankalampaa kuin kotimaassa ja sairaanhoitokulut voivat nousta korkeiksi.

Mieli saattaa järkkyä myös äkillisissä, traumaattisissa kriisitilanteissa, jos esimerkiksi joudut onnettomuuteen, ryöstön tai väkivallan uhriksi tai läheisesi kuolee. Voit olla yhteydessä valtakunnalliseen Vantaan sosiaali- ja kriisipäivystykseen(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) 24/7 puh. +358 9 4191 5800.

Yksityishenkilöä koskevat asiat ovat luottamuksellisia. Sinä päätät itse, kenelle sairaustapauksestasi voidaan ilmoittaa. Jos sairastunut ei kykene ilmaisemaan tahtoaan, tietoja voidaan luovuttaa vain lähiomaisille.