13.5.2024

Latvia: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Noudata tavanomaista varovaisuutta

Muut turvallisuustason tiedot

Latviassa matkustaminen on turvallista normaalia varovaisuutta noudattaen.

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavissa. Ulkoministeriö ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Matkatoimiston järjestämällä matkalla olevaa avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.

Konsulipalvelulaki(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Konsulisuojeludirektiivi(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Laki matkapalveluyhdistelmistä(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Suosittelemme aina matkavakuutuksen ottamista. Tarkista ennen matkaasi matkavakuutuksesi kattavuus ja voimassaolo erityisesti jos sinulla on jokin sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, Sairastuneen tai vainajan kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Tee matkustusilmoitus osoitteessa https://matkustusilmoitus.fi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Yleinen turvallisuustilanne

Turvallisuustilanne Latviassa on vakaa eikä maassa asuviin suomalaisiin kohdistu välittömiä turvallisuusuhkia. Maan tavanomaiset riskit ovat ennakoitavissa ja viranomaisten kyky hoitaa mahdollisia kriisitilanteita on hyvä.

Latviassa matkustaminen on turvallista normaalia varovaisuutta noudattaen. Auto- ja taskuvarkauksia on suhteellisen paljon.

Rikollisuus

Turisteihin kohdistuvat varkaudet ja pahoinpitelyt ovat yleisiä Riian yöelämässä. Taskuvarkauksia ja muita näpistyksiä esiintyy myös päiväsaikaan varsinkin turistialueilla. Pidä hyvää huolta lompakoista, puhelimista ja käsilaukuista.

Luottokorttihuijaukset ovat yleisiä Riiassa varsinkin yöaikaan. Ole huolellinen pankki- tai luottokortilla maksettaessa varsinkin baareissa ja yökerhoissa. Tarkista tilauksesi hinta välittömästi ja maksa tarvittaessa käteisellä. Ylilaskutusta edeltää yleensä se, että samaan pöytään on liittynyt paikallisia naisia, joille tuoduista juomista laskutetaan huomattavia summia turisteilta. Joskus naiset houkuttelevat kadulta turisteja mukaansa yökerhoihin. Jos asiakas kieltäytyy maksamasta ylisuurta laskua, häntä saatetaan uhata väkivallalla.

Pysäköi auto valvotulle alueelle, äläkä jätä sisätiloihin mitään tavaroita näkyville. Lukittava rattitanko ehkäisee autovarkauksia silloin, kun autossa ei ole varkaudenestolaitteita.

Taksit syyllistyvät joskus ylilaskutukseen. Tavallisimmin ylilaskutuksen kohteiksi joutuvat juopuneet asiakkaat. Joskus erimielisyys laskun suuruudesta saattaa johtaa uhkaavaan tilanteeseen. Taksia erityisesti lentokentältä otettaessa kannattaa yrittää sopia matkan hinta etukäteen tai ainakin varmistua siitä, että matkamittari on päällä (saattaa tosin juosta liian lujaa). Taksin hinta lentokentältä keskustaan on n. 20-30 euroa taksifirmasta riippuen. Suosittelemme taksisovellusten käyttöä; edellyttää taksisovelluksen asentamista älypuhelimeen, jolloin taksimaksun Riian keskustaan voi saada hyvinkin edullisesti n. 7-15 euroa.

Älä liiku yksin vahvassa humalassa.

Tee rikostapauksista aina ilmoitus lähimmällä poliisiasemalla ja pyydä ilmoituksesta itsellesi kopio. Riian turistipoliisilla on matkailijoita varten ympärivuorokautinen HOTLINE-palvelunumero (+371) 6718 1818, kielet englanti ja venäjä. Tämän lisäksi turistipoliisit partioivat kaupungin keskustassa (ml. vanha kaupunki) ympäri vuorokauden.

Yleinen hätänumero Latviassa on 112.
Poliisilla on käytössään myös oma hätänumero 110.
Äkillisissä sairastapauksissa (esim. ambulanssi paikalle) voi lisäksi soittaa numeroon 113.
Ym. numeroista palvelua saa latvian lisäksi venäjäksi ja englanniksi.

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne

Liikennekulttuuri Latviassa ei ole yhtä kurinalaista kuin Suomessa. Siksi autoilijoiden ja jalankulkijoiden on syytä olla erityisen varovaisia liikenteessä. Liikenneonnettomuuksien määrä on suuri. Latvian liikennesääntöjen mukaan vihreän nuolen osoittamissa liikennevaloristeyksissä on mahdollista kääntyä oikealle punaisen valon palaessa edellyttäen, ettei vaaranna muuta liikennettä.

Latvian tieverkosto ei myöskään vastaa suomalaista tasoa ja erityisesti maaseuduilla tiestö voi olla huonossa kunnossa. Promilleraja liikenteessä on 0,5 promillea, mutta alle kaksi vuotta ajokortin omaavilla 0,2 promillea.

Suomalainen liikennevakuutus on voimassa Latviassa. Green cardin hankkimista omasta vakuutusyhtiöstä mukaan matkalle suositellaan. Tarkista myös vapaaehtoisen ajoneuvovakuutuksen kattavuus ja ehdot. Liikennevahingosta on aina välittömästi ilmoitettava paikalliselle poliisille, jonka saapumista tulee odottaa onnettomuuspaikalla. Autoa ei saa siirtää vahinkopaikalta ennen poliisin tuloa.

Omalla autolla matkustettaessa on pidettävä auton alkuperäinen rekisteriote mukana. Muulla kuin omalla autolla matkustavalla täytyy olla auton omistajan tai yrityksen antama valtakirja rekisteröidystä autosta. Auton perusvarusteena on oltava ensiapulaukku, sammutin, varoituskolmio ja huomioliivi.

Ylinopeutta mittaavat liikennekamerat ovat yleistyneet Latviassa. Saadut ylinopeussakot lähetetään asianomaiselle nykyisin suomen kielisinä. Nopeusrajoitusmerkkejä on selkeästi vähemmän kuin Suomessa. Rajanylityspaikoilla on kyltit maassa yleisesti noudatettavista nopeusrajoituksista.

Terveys

Suurlähetystö suosittelee eurooppalaisen sairaanhoitokortin (EHIC) hankkimista. Kelan
myöntämällä ilmaisella kortilla matkailija saa välttämätöntä hoitoa akuutissa
sairaustapauksessa samoin maksuin ja menettelyin kuin kyseisen maan asukkaat.
Sairaanhoitokortti ei kuitenkaan korvaa matkavakuutusta, eikä
sairaankuljetuksia ulkomailta kotimaahan. Eurooppalaisesta sairaanhoitokortista
löytyy lisätietoa Kelan verkkosivuilta https://www.kela.fi/eurooppalainen-sairaanhoitokortti(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Terveystarkastukset ja muut poikkeusjärjestelyt saattavat aiheuttaa viivästyksiä lentokentillä, raja-asemilla ja matkustettaessa muutenkin. Matkustajia kehotetaan varaamaan matkustamiseen tavanomaista enemmän aikaa.

Juomavesi täyttää eurooppalaiset standardit, mutta vanhojen putkistojen takia sitä ei suositella juotavaksi keittämättä. Koko Baltia on punkkivaara-aluetta.

Ota matkalle mukaasi Kelan myöntämä eurooppalainen sairaanhoitokortti (EHIC). Kaikenkattava matkavakuutus on tarpeen, sillä Kela korvaa vain välittömän sairaanhoidon toisissa EU-maissa, ei esimerkiksi kotiutuskuluja.

Afrikkalaista sikaruttoa esiintyy Latviassa. Pidäthän huolta, ettet tuo sitä mukanasi Suomeen. Lisätietoja afrikkalaisesta sikarutosta: https://www.ruokavirasto.fi/teemat/afrikkalainen-sikarutto-asf/.

Maahantulosäännökset

Latvian ulkoministeriö: https://www.mfa.gov.lv/en(Linkki toiselle web-sivustolle.) . UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.
Suomen kansalaisen matkustusasiakirjat https://um.fi/passi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Latvian suurlähetystö, Helsingissä:
https://www2.mfa.gov.lv/en/helsinki(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Latviaan matkustettaessa riittää, että passi tai henkilökortti on voimassa matkan päättymiseen asti.

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Lue lisää Suomen kansalaisen matkustusasiakirjoista osoitteessa https://um.fi/passi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Yhteystiedot

Riian-suurlähetystö

Kalpaka bulvaris 1
LV-1605 RIGA
LATVIA
+371 670 788 00

Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti [email protected].