Suomi ja Chile pyrkivät tietoyhteiskunnan ja kaupan vahvistamiseen Latinalaisen Amerikan maissa

Latinlaisessa Amerikassa vienninedistämismatkalla oleva ulkomaankauppaministeri Jari Vilén tapasi Chilen presidention Ricardo Lagosin Santiagossa maanantaina. Mukana tapaamisessa oli myös kauppaministeri Jorge Rodriguez.

Keskustelujen yhteydessä presidentti Lagos ehdotti Suomelle kolmikantayhteistyötä, jossa koulutusprojektien avulla voitaisiin vahvistaa Latinalaisen Amerikan maiden kykyä osallistua monenkeskisiin kauppaneuvotteluihin. Tämä on sekä Monterreyn kehitysrahoituskokouksen että maailman kauppajärjestön WTO:n suositusten mukaista uudenlaista yhteistyötä teollisuusmaiden ja kehitysmaiden kesken.

Vilén keskusteli Lagosin kanssa koulutusyhteistyön lisäämisestä erityisesti tietoyhteiskuntakehitykseen liittyen. Presidentti Lagosin tavoitteena on nostaa Chile Latinalaisen Amerikan johtavaksi tietoyhteiskunnaksi. Lagos perehtyi Suomen koulutusjärjestelmään helmikuisen valtiovierailunsa aikana.

Tapaamisessa puhuttiin myös Outokumpu Oy:n tuoreesta yhteistyösopimuksesta chileläisen kaivosyhtiö Codelcon kanssa. Codelco on maailman suurin kuparin tuottaja. Yritysten välisen yhteistyön tarkoituksena on vauhdittaa yhteistyötä mineraalien prosessoinnissa, sulattoyhteistyötä ja malmien jalostusta. Tavoitteena on laajentaa markkinoita Kiinaan ja Venäjälle.





WTO