Inrikesministeriet meddelar: Finland får en ny medborgarskapslag

Riksdagen antog en ny medborgarskapslag den 24 januari 2003. Lagen har ännu inte stadfästs. Först efter att lagen stadfästs vet man när den träder i kraft. Lagen träder i kraft tidigast den 1 juni 2003.


Den viktigaste ändringen i den nya lagen är att flerfaldigt medborgarskap (dubbelt medborgarskap) godkänns i större omfattning än tidigare. Finska medborgare förlorar inte längre sitt finska medborgarskap när de förvärvar något annat medborgarskap. Utländska medborgare som förvärvar finskt medborgarskap behöver inte heller längre avsäga sig sitt tidigare medborgarskap.

Dubbelt medborgarskap är ett talspråkligt uttryck och betyder detsamma som flerfaldigt medborgarskap.

Lagstiftningen i den nya och den nuvarande nationalstaten avgörande för flerfaldigt medborgarskap

För att en person utöver sitt nuvarande medborgarskap skall kunna ha medborgarskap i en annan stat måste lagstiftningen både i den nya och den nuvarande nationalstaten tillåta det.

Finska medborgare behåller sitt finska medborgarskap om flerfaldigt medborgarskap godkänns i den stat vars medborgarskap de söker. På samma sätt behåller utländska medborgare sitt tidigare medborgarskap när de förvärvar finskt medborgarskap, om lagstiftningen i deras nuvarande nationalstat förhåller sig positivt till flerfaldigt medborgarskap.

För att inte ofrivilligt förlora sitt nuvarande medborgarskap i samband med ansökan om ett nytt medborgarskap är det skäl att på förhand ta reda på om både den nya och den nuvarande nationalstaten tillåter flerfaldigt medborgarskap.

Tidigare finska medborgare återförvärvar sitt förlorade medborgarskap

Efter att den nya lagen har trätt i kraft kan tidigare finska medborgare efter anmälan återförvärva det medborgarskap de förlorat. Anmälan som är avgiftsbelagd görs på Utlänningsverkets blankett. Utlänningsverket avgör anmälan och ger ett skriftligt beslut om detta till anmälaren.

Också avkomlingar till tidigare eller nuvarande finska medborgare kan förvärva finskt medborgarskap efter anmälan. Medborgarskap beviljas på basis av faderns eller moderns medborgarskap även om avkomlingen själv inte har varit finsk medborgare förut.

Både tidigare finska medborgare och deras avkomlingar har fem år på sig efter att lagen trätt i kraft att göra anmälan.

Anmälan kan göras först efter att lagen har trätt i kraft

Anmälan enligt den nya lagen kan göras först efter att lagen har trätt i kraft. Från och med den tidpunkten finns ansökningsblanketter och anmälningsblanketter samt information om förfarandet som gäller ansökan tillgängliga på Utlänningsverkets webbsidor.

Det är ännu inte möjligt att bedöma hur lång tid det tar att behandla ansökningar och anmälningar.

Behandlingen av en medborgarskapsanmälan sker snabbare om uppgifterna om anmälaren finns i Finlands befolkningsdatasystem. Sökanden kan kontrollera uppgifterna om sig själv hos magistraten i den kommun som senast var sökandens hemkommun. Den som inte har kännedom om sin hemkommun kan be Helsingfors magistrat kontrollera uppgifterna.


























Magistraternas kontaktinformation(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Utlänningsverket(Linkki toiselle web-sivustolle.)