Nordens dag förenar de nordiska länderna

Pressmeddelande 53/2016
21.3.2016

Nordens dag firas den 23 mars. Huvudprogrammet på Nordens dag under Finlands ordförandeskap i Nordiska ministerrådet 2016 är heldagsevenemanget Pop Up Pohjola, som ordnas i Kampens köpcentrum. Nordens dag firas därmed i strömmen av pendlare, mitt bland stadsborna. Regionala evenemang ordnas också bl.a. i Vasa.

Nordens dag är en glad och utåtriktad påminnelse om den nordiska identiteten, våra värderingar och den moderna nordiska livsstilens  mångfald. Tyngdpunkten ligger på nordisk kultur, musik och humor.  Konferencier för evenemanget är imitatören Christoffer Strandberg.

Ministern för nordiskt samarbete Anne Berner deltar i programmet i Kampen kl. 15.30–16.00 då hon intervjuas av Nordiska ministerrådets kommunikationschef Mary Gestrin.

Utrikesministeriets samarbetspartner under Nordens dag:

Nordens dag uppmärksammas i alla de nordiska länderna och på Åland, Färöarna och Grönland med anledning av undertecknandet av Helsingforsavtalet den 23 mars 1962. Helsingforsavtalet är det nordiska samarbetets grundfördrag. Avtalet fastställer Nordiska rådets och Nordiska ministerrådets uppgifter och sammansättning samt verksamhetsformerna för det praktiska samarbetet.

Mer information om programmet för Nordens dag finns på ordförandeskapets webbplats(Linkki toiselle web-sivustolle.) och på Pohjola-Norden rf:s webbplats(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Mer information: Benita Lindström, informatör, Sekretariatet för nordiskt samarbete, tfn +358 295 351 448.

pohjoismainen yhteistyö