Situationen i Irak för behandling i utrikes- och säkerhetspolitiska utskottet

Statsrådet


Republikens president och statsrådets utrikes- och säkerhetspolitiska utskott dryftade vid sitt möte fredagen den 7 mars 2003 den aktuella situationen i Irak.

EU uppnådde vid sitt extra toppmöte den 17 februari 2003 enighet beträffande sin ståndpunkt angående situationen i Irak. Denna enighet borde bibehållas.

Finlands regering ger FN:s säkerhetsråd sitt fulla stöd i dess agerande i frågan och hoppas att säkerhetsrådets ställning förblir central. Finland önskar en fredlig lösning.

Krisen i Irak kan lösas på fredlig väg så, att Irak uppfyller sina förpliktelser om verkställandet av avväpningen och ett fullständigt samarbete med vapeninspektörerna och genom att alla länder förbinder sig att agera inom ramarna för FN. Genom samarbete med ledningen för inspektionerna kan man effektivera den tid som används för vapeninspektionerna samt de mänskliga och tekniska resurserna i den utsträckning som FN:s säkerhetsråd anser nödvändig. Inspektionerna kan dock inte fortsätta i det oändliga så, att Irak inte samarbetar fullt ut och därför kan man inte utesluta möjligheten att militära maktmedel används.

Ett eventuellt användande av militära maktmedel förutsätter fullmakt av FN:s säkerhetsråd. Användandet av militära maktmedel utan denna fullmakt kan inte godkännas.

***
Under fredagens sammanträde behandlades också Finlands förberedelser inför toppmötet mellan EU och Ryssland som hålls i St. Petersburg i slutet av maj.

Finlands deltagande i EU:s krishanteringsoperation i Makedonien (FYROM)

Finlands deltagande i EU:s första krishanteringsoperation i Makedonien (FYROM, Former Yugoslav Republic of Macedonia) understöddes. EU håller på att överta ansvaret för operationen i fråga av NATO. Det är fråga om ett uppdrag i enlighet med FN:s resolution av år 2001, där FN gav sitt starka stöd för upprättandet av en multinationell säkerhetsnärvaro i Makedonien. Med operationen stöds förverkligandet av det för området centrala ramavtalet som ingicks i Ohrid.

Finlands deltagande i operationen i Makedonien är en naturlig följd av Finlands åtaganden för stabiliseringen och utvecklingen av situationen på västra Balkan som hör till EU:s absoluta närområde. Dessutom kan Finland genom att delta i operationen stöda unionens krishantering i EU:s första militära uppdrag. Finland deltar i operationen med högst 10 fredsbevarare.


Ytterligare information: avdelningschef Markus Lyra, UM, tfn (09) 1605 5032




















EU
YK
ulko- ja turvallisuuspolitiikka