Utrikesministeriet stänger kontoret i Petrozavodsk

Utrikesministeriet har beslutat att tillfälligt stänga kontoret i Petrozavodsk som hör till generalkonsulatet i Sankt Petersburg.

Tillfällig stängning betyder att verksamheten avbryts tills vidare. Enligt utrikesministeriet har Finland just nu inget behov av att ha ett kontor i Petrozavodsk eftersom kontorets kärnuppgifter har minskat betydligt. Vid behov kan verksamheten inledas på nytt senare.

Kontoret i Petrozavodsk öppnades 1990. I tre decennier har kontoret fokuserat på att sköta inresefrågor och bilaterala relationer och att främja det regionala och gränsöverskridande samarbetet. 

Tidigare i år beslutade utrikesministeriet stänga kontoret i Murmansk. Kontoret i Petrozavodsk och kontoret i Murmansk hör båda till generalkonsulatet i Sankt Petersburg som fortsätter verksamheten. Beslutet påverkar inte de ryska beskickningarnas verksamhet i Finland. Utrikesministeriet ser regelbundet över nätverket av beskickningar och anpassar resurserna efter behoven.

Det förberedande arbetet har inletts, och kontoret i Petrozavodsk har stängt under förberedelserna. Inreseärendena sköts vid Finlands ambassad i Moskva och generalkonsulatet i Sankt Petersburg. I andra frågor kan kunderna vända sig till generalkonsulatet i Sankt Petersburg.

Mer information