Dom i ett ärende gällande trafikförsäkringsersättningar vid rattfylleri

Statsrådets kommunikationsenhet
Pressmeddelande 212/2005

28.6.2005




Europeiska gemenskapernas domstol ger torsdagen den 30 juni sin dom i ett ärende gällande en finländsk begäran om förhandsavgörande. Det är fråga om högsta domstolens begäran om förhandsavgörande i ett mål som gäller ersättningar som betalas från en obligatorisk trafikförsäkring för fordon.

Det rör sig om en situation där chauffören till det olycksdrabbade fordonet har varit berusad och passagerarna trots att de varit medvetna om detta har åkt med i bilen. Högsta domstolen vill med sin begäran om förhandsavgörande få klarhet i om det strider mot gemenskapens direktiv om motorfordonsförsäkring att ersättningarna till fordonets passagerare nedsätts eller helt förvägras. Enligt trafikförsäkringslagen i Finland är det möjligt att nedsätta beloppet på ersättningen eller förvägra ersättning om passageraren av grov oaktsamhet medverkat till uppkomsten av den personskada han eller hon lidit.

Kärandena i huvudmålet anser att full ersättning bör betalas även i ett dylikt fall eftersom den obligatoriska trafikförsäkringen enligt gemenskapens direktiv om motorfordonsförsäkring skall täcka alla personskador för passagerare som uppstått vid användning av fordon.

Finlands regering ansåg i den skriftliga behandlingen av ärendet och i den muntliga förhandlingen vid gemenskapernas domstol den 19 januari 2005 att lagstiftningen i Finland är överensstämmande med direktiven om trafikförsäkringsersättning.

Generaladvokat Leendert A. Geelhoed gav den 10 mars 2005 sitt förslag till avgörande i ärendet. Generaladvokaten ansåg i enlighet med Finlands ståndpunkt att en skadelidande passagerares rätt att få skadeersättning enligt nationell rätt kan begränsas på grund av medverkan, om passageraren var medveten eller borde ha varit medveten om att fordonets chaufför vid tidpunkten för olyckan var berusad.

Gemenskapernas domstols domar kan läsas på Internet på gemenskapernas domstols webbplats www.curia.eu.int/jurisp/cgi-bin/form.pl?lang=sv.(Länk till en annan webbplats.) Domarna kommer i allmänhet in på webbplatsen på eftermiddagen den dag de avkunnats. Målets nummer är C-537/03.

Ytterligare information: chefen för EU-domstolsärenden Tuula Pynnä, utrikesministeriet, tfn (09) 1605 5709