Minister Tavio besöker Indien

Utrikeshandels- och utvecklingsminister Ville Tavio reser med en företagsdelegation till New Delhi i Indien den 22-23 november. Under besöket träffar minister Tavio indiska ministrar och företrädare för näringslivet och deltar i India Nordic-Baltic Business Conclave.

Syftet med besöket är att öka kännedomen om Finland på Indiens växande marknad, intensifiera det handelsekonomiska samarbetet mellan Finland och Indien och stärka de nordiska och baltiska ländernas handelsprofil i landet. 

Det handelsekonomiska samarbetet stimuleras genom att man lyfter fram finländsk spetskompetens i synnerhet inom hållbarhet och digitalisering.  Ett ytterligare syfte med besöket är att främja samarbetet mellan de nordiska och baltiska ländernas näringslivsaktörer i Indien. Dessa länders tekniska spetskompetens och Indiens enorma marknad erbjuder ekonomiska möjligheter för alla parter. Indien är världens folkrikaste land med en ekonomisk tillväxt kring sju procent under de senaste åren. Landet förväntas bli världens tredje största ekonomi i slutet av decenniet, vilket innebär att landets politiska och ekonomiska betydelse kommer att växa ytterligare i framtiden. 

India Nordic-Baltic Business Conclave som ordnas för andra gången av Indiska industriförbundet CII och indiska utrikesministeriet samlar ihop flera kontaktgrupper för att bygga upp och stärka partnerskap inom centrala sektorer. Affärskonklaven öppnas av Indiens utrikesminister Subrahmanyam Jaishankar. Finlands nationella inledande anförande hålls av minister Tavio. Därtill är minister Tavio huvudtalare vid den del av programmet som rör förnybar energi, och han deltar också i en paneldiskussion på hög nivå.

”Indien är en enorm och snabbt växande marknad och den finländska spetskompetensen svarar utmärkt mot landets utvecklingsbehov. Partnerskap inom viktiga områden, såsom digitalisering och hållbarhet, innebär en stor tillväxtpotential för de finländska företag som tar vara på möjligheterna”, säger minister Tavio. 

Under besöket har minister Tavio enskilda möten med handels- och industriministern, ministern med ansvar för området olja och naturgas och med ministern med ansvar för området nya och förnybara energiformer. På programmet står också flera högnivåmöten med företrädare för indiska företagskonglomerat och tankesmedjor tillsammans med företagsdelegationen. 

Företagsdelegationen som leds av minister Tavio består av representanter för flera finländska företag. Vissa av dessa företag har målet att öka marknadsandelen och utöka verksamheten i Indien, medan vissa söker nya marknadsområden och siktar till internationalisering. Till delegationen hör bland annat aktörer inom områdena energi, bygge, cirkulär ekonomi, IKT och kvantteknik. 
 

Mer information

  • Janna Rantanen, ministerns specialmedarbetare, tfn 0295 351 054
  • Juha Niemi, biträdande avdelningschef, avdelningen för Amerika och Asien, tfn 0295 350 232
  • Utrikesministeriets e-postadresser har formen [email protected]