Minister Lehtomäki: En landsbygd i utveckling kuvar fattigdomen i världen

"För att kuva fattigdomen bör utvecklingsländerna kunna utveckla sina egna landsbygdsnäringar och särskilt sitt lantbruk", sade minister Paula Lehtomäki vid FNs ekonomiska och sociala råd s (ECOSOC) session i Geneve. . "Varje land har därtill en rätt för att landsbygden skulle kunna bevaras bosatt och levande", tillade hon.

ECOSOC-sessionen infaller i år vid en tidpunkt då EU kommit överens om en reform av sitt system att subventionera lantbruket. EUs lösning har varit föremål för diskussion inom ECOSOC, eftersom den kommer att möjliggöra att man i förhandlingarna om en liberalisering av lantbrukshandeln kan tillgodo se utvecklingsländernas och EUs intressen.

Jordbruket har en mycket stor betydelse för avskaffande av fattigdomen i länder, där största delen av befolkningen får sin grundläggande utkomst på landsbygden. De industrialiserade länderna kan stöda utvecklingen av jordbruket i utvecklingsländerna samt utveckla lantbrukshandel t.ex. genom utvecklingssamarbete. "Stöd till landsbygdens näringar har alltför länge blivit styvmoderligt behandlat inom utvecklingspolitiken", sade Lehtomäki. Internationell finansiering av landsbygdsutveckling och lantbruk i utvecklingsländerna har sjunkit till en tredjedel under de senaste tio åren.

Lehtomäki konstaterade att man på FNs senaste toppmöten och konferenser ånyo lyft fram landsbygdens utveckling. Hon berättade också att Finland håller på och drar upp linjer hur utvecklingsländernas landsbygd skall utvecklas.

Utrikeshandels- och utvecklingsminister Paula Lehtomäki deltog i ECOSOCs möte i Geneve 30.6.-1.7. Tema för ministrarna i år var utvecklingen av landsbygden. Under mötet fungerade minister Lehtomäki som en ordförande för ett för ministrarna avsett symposium om de minst utvecklade ländernas ställning och landsbygdens utveckling.

Ytterligare information: tjänstemannasekreterare Johan Schalin, gsm 040 776 5028.