Opinionsmätning om utvecklingssamarbetet: Hälsa och befolkningsfrågor viktigast

Pressmeddelande 214/2005
6.7.2005


Mer än tre av fyra finländare anser att utvecklingssamarbetet särskilt borde inriktas på hälsovård och befolkningsfrågor. Också undervisning och vattenförsörjning anses viktiga enligt den opinionsmätning som utrikesministeriet lät göra i juni 2005, där medborgarnas inställning till utvecklingssamarbetet utreddes.

Finländarna vill fortsättningsvis rikta det mesta utvecklingssamarbetet till Afrika. En tredjedel anser Afrika vara mål nummer ett. En femtedel vill hjälpa områden som lider av utdragna kriser, som Kongo och Sudan. Var tionde finländare menar att det viktigaste är att bistå områden som drabbats av tsunamis och andra naturkatastrofer. Viljan att hjälpa närområden har vuxit sedan den föregående undersökningen som gjordes hösten 2003.

Som det viktigaste enskilda målet framträdde tydligare än förut bekämpningen av hiv och aids, som nämndes av 51 procent. Två finländare av fem anser att utvecklingssamarbetet utgör en viktig kanal för att minska fattigdom, och nästan lika många anser att det främjar jämställdhet, demokrati och mänskliga rättigheter, och att det hejdar befolkningstillväxten.

Enligt opinionsmätningen tycker en majoritet av finländarna att en lämplig nivå för utvecklingssamarbetet skulle vara minst 0,5 procent av BNI. Var femte finländare menar att FN-rekommendationen 0,7 procent är lagom. Av dem som svarade kände knappt hälften till den nivå som utvecklingssamarbetet befinner sig på för närvarande, dvs. 0,35 procent av BNI.

Då det endast frågades om Finland borde höja anslagen för utvecklingssamarbete var svaren ganska jämnt fördelade i jakande och nekande: 36 procent svarade ja, 37 procent nej. Jämfört med tidigare undersökningar har ja-svararna blivit färre – denna gång ställdes också frågan om varifrån de utökade medlen borde tas.

I de fritt formulerade svaren hänvisades ofta på ett eller annat sätt till skattemedel. Dessutom nämndes ofta olika medborgarinsamlingar och besparingar i det politiska maskineriet och den offentliga förvaltningen när det gällde att skaffa tilläggsmedel.

Att betala skatt är enligt finländarna det mest effektiva sättet för en privatperson att hjälpa utvecklingsländerna. Nästan lika effektivt anses det vara att delta i insamlingar.

Tre av fyra finländare är åtminstone ganska nöjda med Finlands reaktionsförmåga vid humanitära kriser i världen. I opinionsmätningen frågades särskilt om tillfredsställelsen med Finlands insats för de områden som drabbats av naturkatastrofer i Asien. I svararnas fritt formulerade kommentarer ansågs tsunamihjälpens omfång vara helt tillräckligt – t.o.m. generöst och värt ett erkännande.

TNS Gallup Oy genomförde opinionsmätningen i juni 2005. Mätningen gjordes i Gallup Kanava- hushållspanelen och 1340 finländare i åldern 15-70 år deltog.

Närmare upplysningar: biträdande avdelningschef Christian Sundgren, tel. 09 1605 6350 och informatör Marja-Leena Kultanen, e-post [email protected], tel. 040 705 7688



















Sammandrag av opinionsmätningen och frågorna(Länk till en annan webbplats.)