Minister Lehtomäki: Utrymme för tillväxt i Finlands handel med Latinamerika

Pressmeddelande 279/2003
6.11.2003


"Handelsutbytet och det ekonomiska samarbetet med Brasilien och Chile har ökat, men det finns fortfarande mycket outnyttjad potential", säger utrikeshandels- och utvecklingsminister Paula Lehtomäki. Lehtomäki befinner sig som bäst i Chile, där presidentens, utrikeshandelsministerns och handelsdelegationens resa för att främja exporten till Latinamerika avslutas.

Finlands export till Sydamerika har redan tre år i följd varit sjunkande. Detta beror främst på det dåliga världsekonomiska läget. "Finland har dock goda relationer med Brasilien och Chile och exporten kan ökas, särskilt inom skogs- och telekommunikationssektorerna", bedömer minister Lehtomäki.

I Brasilien innehas 40 % av mobiltelefonmarknaden av Nokia. Inom skogssektorn är efterfrågan på pappersmaskiner och -utrustning hög trots världshandelns fluktuationer. I Brasilien är man även intresserad av finskt skogsbrukskunnande i form av utbildning. "Både Brasilien och Chile är stabila och förutsebara länder med tanke på investeringar", påpekar Lehtomäki. "Finland och Chile har det gemensamt att de båda har en liknande öppen handelspolitik och att ekonomin är beroende av exporten."

Världshandelsorganisationen WTO har även varit föremål för diskussioner under resan. "Trots att vi utvecklar våra bilaterala handelsförbindelser med Brasilien och Chile, kan ett bilateralt eller regionalt handelsavtal inte ersätta ett multilateralt handelssystem", säger Lehtomäki. "Jag hoppas att vi så snart som möjligt kan återgå till förhandlingsbordet. Alla parter bör tänka över vad det var som gick fel i föregående förhandlingar. För att vi utan dröjsmål skall kunna gå vidare på vägen mot ett multilateralt handelssystem behövs flexibilitet och konstruktiva åtgärder."

Närmare upplysningar: ministerns tjänstemannasekreterare Okko-Pekka Salmimies, tfn 040 7356545, och pressattaché Anna Tonttila, tfn 040 51 31 669.









Minister Lehtomäkis tal vid handelsseminariet