Förbered dig och få mera ut av din resa

”När man förbereder sig väl och bekantar sig med resmålet på förhand får man mera ut av sin resa”, anser Teemu Turunen, chef för utrikesministeriets konsulära enhet. En erfaren resenär har alltid en B-plan i bakfickan. Med hjälp av sitt sunda förnuft kommer man också långt.

Chefen för utrikesministeriets konsulära enhet Teemu Turunen förebereder sig inför sina egna resor genom att ta en heltäckande reseförsäkring, kontrollera att han har alla vaccinationer och göra en reseanmälan på webben. Chefen för utrikesministeriets konsulära enhet Teemu Turunen förebereder sig inför sina egna resor genom att ta en heltäckande reseförsäkring, kontrollera att han har alla vaccinationer och göra en reseanmälan på webben.

Chefen för utrikesministeriets konsulära enhet Teemu Turunen har besökt över 60 länder och genom sitt arbete har han sett världen ur många olika vinklar. Det är hans jobb att ge finländska resenärer råd om hur man ska förbereda sig för sin resa och att berätta om hur utrikesministeriet kan hjälpa till.

Det lönar sig att ta reda på vilka risker det finns på resmålet, till exempel brottslighet, och nivån på den lokala hälsovården. Det är också bra att ha kunskap om landets kultur och lagar. ”De här uppgifterna hittar man enkelt i våra resemeddelanden”, tipsar Turunen.

Själv förbereder sig Turunen för sina resor genom att ta en heltäckande reseförsäkring, ha sina vaccinationer i skick och göra en reseanmälan på webben.

Turunens tips för resenärer:

  • sätt dig in i eventuella risker i mållandet
  • kolla i god tid att dina vaccinationer, pass och visum är i skick
  • läs UM:s resemeddelande
  • ta en heltäckande reseförsäkring
  • gör en reseanmälan innan du reser.

Varje år hjälper utrikesministeriet fler finländare utomlands

År för år hjälper utrikesministeriet och Finlands ambassader och konsulat allt fler finländare utomlands och Turunen anar att den här stigande trenden fortsätter. En orsak till att de konsulära fallen ökar är att finländarna reser allt mer och att folk reser mera på egen hand och vill bekanta sig med andra länder än de sedvanliga turistmålen, bedömer Turunen.

Fortfarande reser kring 30 procent av finländarna utan reseförsäkring. Att bli sjuk utomlands kan bli dyrt och resenärens anhöriga kan bli tvungna att samla ihop pengar för att få resenären tillbaka till Finland – om reseförsäkringen saknas.

”Våra ambassader och konsulat kan ge goda råd och hjälpa till, men de kan inte betala räkningar för resenärers del och kan inte frita någon ur fängelse i strid med den lokala lagstiftningen”, påminner Turunen. Enligt Turunen har finländarna ganska bra koll på att staten inte kan betala flygbiljetten hem. ”Vi hjälper finländarna att hjälpa sig själva”, summerar Turunen.

Ingen vanlig dag på kontoret

Turunen sökte sig till den konsulära enheten just för att man där kommer åt att hjälpa finländare som stött på olika slag av problem utomlands. Arbetet är också bekant från hans utomlandskommenderingar i Madrid, Caracas, Damaskus och Peking. Turunen hjälpte finländare på platsen efter tågbombningen i Madrid 2004 och efter den stora jordbävningen i Sichuan 2008.

Turunen har aldrig en tråkig dag på jobbet. En del av jobbet går ut på att utveckla hjälpverksamheten kring mötesbord i olika arbetsgrupper. En annan del av jobbet är att sköta akuta konsulära fall. Det är praktiskt arbete och en bra motvikt till mötena.

På sista tiden har Turunen sysselsatts av evakueringarna från Sydsudan under julen, kravallerna i Thailand, tyfonen i Filippinerna och flera fall som rört enstaka finländare, varav bland annat Sini Saarelas fall varit framme i offentligheten. Att hjälpa det finländska paret som kidnappades i Jemen var en enorm arbetsinsats. Turunen och hans team som bestod av företrädare för flera olika myndigheter arbetade utan uppehåll i över fyra månader för att få finländarna tryggt tillbaka till Finland. När arbetet var slutfört kunde han öppna utrikesministeriets presskonferens med orden: ”Det här är en bra dag”. Sådana här framgångar är belönande och ger ny motivation.

Turunen stöter på många svåra och sorgliga saker i sitt arbete, som sjukdomar, brott, hälsoproblem, katastrofer och dödsfall. Det tyngsta är när ”man ser att världen inte är rättvis och att rättvisan inte alltid vinner”.

Myndigheternas möjligheter att hjälpa är begränsade och man kan inte alltid påverka saker och ting. ”Vi fick tag på alla finländare under krisen i Filippinerna, men samtidit dog där tusentals människor. Det var en enorm katastrof för området”, sammanfattar Turunen de negativa sidorna med sitt jobb.

Som en erfaren resenär kan Turunen sympatisera med viljan att söka nya erfarenheter och samla upplevelser genom att resa. Turunen är också en äventyrare och har inget favoritmål utan reser gärna till en ny plats varje gång. Till de mest oförglömliga erfarenheterna hör utbytesåret i Baskien, forskningsresan i Sydafrika, resorna i Argentina och Costa Rica, och att sova under Saharas stjärnhimmel i Tunisien. Å arbetets vägnar har Turunen fått resa till mera ovanliga mål, som till exempel Burundi för att bekanta sig med biståndsprojekt, och till Jemen i samband med kidnappningen av finländarna.

Mera information om utrikesministeriets tjänster för resenärer:

Du kan ställa frågor till Teemu Turunen om resesäkerhet på Twitter torsdagen den 16 januari kl. 13.00–14.00. Under utrikesministeriets frågetimme på Twitter svarar Turunen själv på frågor. Använd hashtaggen #frågaUM.