Vaikuttaja rahoitusalalla

Monessa tehtävässä toiminut, Suomen Pankin entinen pääjohtaja Sirkka Hämäläinen korostaa hyvän ja laaja-alaisen yleissivistyksen merkitystä työelämässä menestymisessä.

Photo: European Central Bank
Sirkka Hämäläinen

Sirkka Hämäläinen (syntynyt 1939) oli Suomen Pankin(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) pääjohtaja vuosina 1992–1998.  Vuonna 1998 hän muutti Frankfurtiin uden, vastaperustetun Euroopan keskuspankin (Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)johtokunnan jäseneksi. Toimikautenaan (1998-2003) hän oli johtokunnan ainoa nainen.

Hämäläisen vastuualueena olivat rahapoliittiset operaatiot, budjetti ja organisaation kehittäminen. Johtokunnan jäsenenä hän oli myös jäsen EKP:n neuvostossa, joka päättää euroalueen rahapolitiikasta.

Vuonna 2014 hänet nimitettiin Euroopan pankkivalvontaviranomaisen valvontaneuvoston jäseneksi, josta tehtävästä hän sittemmin on luopunut. Hämäläinen on toiminut myös usean suomalaisen yrityksen hallituksissa sekä luennoinut Suomen taloudesta.

Vertaistukea ja rentoutumista

Kaikki alkoi vuonna 1987, kun Sirkka Hämäläinen oli Suomen Pankissa ylemmän portaan johtotehtävissä.

- Tarvitsin tukea ja juttukumppaneita. Tuntui siltä, että koko elämä pyöri talouden ja omien työasioiden ympärillä ja kaipasin näköaloja muille yhteiskunnan aloille.

Niinpä hän perusti muutamien ystäviensä kanssa verkoston, joka kokoontui muutaman kerran syys- ja kevätkaudella illanviettoihin. Ohjelmassa oli saunomista, esitelmä ajankohtaisesta aiheesta ja vapaata seurustelua.

Lue koko artikkeli Akkasaunassa pannaan maailman asioita järjestykseen (avautuu uuteen ikkunaan)

Upeat juhlarahat satavuotisen itsenäisyyden kunniaksi

Photo: Mint of Finland

Hopeisen, nimellisarvoltaan 10 euron suuruisen juhlarahan, ovat suunnitelleet 15-vuotias jyväskyläläinen Saara Peltomäki (tunnuspuoli) ja 16-vuotias turkulainen Jennifer Tuomisto (arvopuoli).

Photo: Mint of Finland

Kultaraha on Simon Örnbergin, 31, suunnittelema juhlaraha. Suomalaiseen kultaan lyödyn juhlarahan arvopuoli hahmottaa mosaiikkimaisesti Suomen karttakuvan. Juhlarahan tunnuspuolen kaarimuoto kuvaa Suomen väestönkasvua itsenäisyyden vuosina.