Rahat ja lompakko varastettu tai kadonneet

Pankki- ja luottokortit

 Jos pankki- tai luottokorttisi katoaa, varastetaan tai se jää ulkomailla automaattiin, ilmoita siitä välittömästi pankkisi sulkupalveluun.

Rahansiirrot ulkomaille

Pankki- tai luottokortilla voi yleensä nostaa ulkomailla valuuttaa, jos joku siirtää Suomessa olevalle tilillesi rahaa.

Jos tämä ei ole mahdollista, pyydä Suomessa olevaa omaistasi tai tuttavaasi siirtämään varoja ulkomaille esimerkiksi seuraavien yritysten kautta

Rahalähetyksen vastaanottajan on todistettava henkilöllisyytensä jollakin virallisella henkilöllisyystodistuksella (esimerkiksi passilla) rahoja noudettaessa. 

Viime kädessä varoja voidaan myös siirtää omalta tai toisen henkilön tililtä ulkoministeriön tilille. Edustusto voi harkita takaisinmaksusitoumuksen tekemistä kotimatkaa varten vain poikkeustapauksessa.

Ilmaista konsulinkyytiä kotiin ei ole

Jos olet hädässä ja tarvitset varoja kotimatkaa varten Suomeen etkä onnistu saamaan niitä yllämainituilla keinoilla, voi edustusto erityistilanteessa avustaa rahavarojen siirtämisessä (+ toimitusmaksu 40 euroa) tililtäsi ulkoministeriön tilille. Tallettajana voi olla myös joku muu nimeämäsi henkilö. Vasta rahansiirron jälkeen avustussumma voidaan maksaa edustuston kassasta.

Jos tilapäisesti ulkomailla oleskelevan hädänalaisen tila on aiheutunut rikoksesta, vakavasta sairaudesta tai muusta näihin rinnastettavasta syystä eikä talletuksen saaminen ole mahdollista, voi edustusto harkita poikkeustapauksessa avustuksen myöntämistä takaisinmaksusitoumusta vastaan kotimatkaa varten, edullisimman matkustustavan mukaisesti.

Takaisinmaksusitoumusta vastaan annettu avustus on ulosottokelpoinen ilman erillistä päätöstä.