Thessalonikin kunniakonsuli: Olen suomalainen - Marko Suomalainen

Marko Suomalainen puhuu FICAC-konferenssin (The World Federation of Consuls) avajaisissa 2018

Marko Suomalainen on toiminut Thessalonikin kunniakonsulina kesäkuusta 2011. Sitä ennen hän oli Suomi-seuran puheenjohtaja ja toimi Suomi-koulussa.  Kreikkaan on päätynyt asumaan enemmän suomalaisia naisia. Mutta mikä toi Kreikkaan herra Suomalaisen?

Marko Suomalainen and Ambassador Juha Pyykkö at Idenpendence Day Reception 2019.
Marko Suomalainen ja suurlähettiläs Juha Pyykkö itsenäisyysjuhlassa 2019

 
Marko kertoo löytäneensä vaimonsa Despinan opiskellessaan kansainvälistä markkinointia, Master of Arts –tutkintoa, Sunderlandin yliopistossa Englannissa 1993-1994. Kun Marko näki Despinan, ”se oli rakkautta ensi silmäyksellä”, hän hehkuttaa. Vaimolla meni kuulemma vähän pidempään vakuuttua asiasta.

Valmistumisen jälkeen Marko palasi työskentelemään Suomeen, mutta ajatus kreikkalaisesta kaunottaresta ei antanut rauhaa, vaan Marko matkusti 1995 ensin viikoksi tapaamaan Despinaa ja palasi uudelleen syksyllä.

Marko aloitti ulkomaalaisille suunnatut tiukkatahtiset kreikankielen opinnot Thessalonikin yliopistossa. Luentoja oli 20 tuntia viikossa ja hän suoritti kaksi kahdeksan kuukauden kurssia. Hän on vakuuttunut, ettei kukaan opi vaikeaa kreikan kieltä vahingossa, vaan siihen pitää panostaa.

Toukokuussa 1997 Marko sai työpaikan yksityisessä tiepalveluyrityksessä Express Servicessä ja eteni pikavauhtia osastopäälliköksi. Kun firman omistaja loppuvuodesta 1998 osti paikallisen sanomalehtitalon, Marko siirtyi sinne markkinointi- ja tutkimus osaston päälliköksi. Myöhemmin omistaja myi yrityksensä, ja uusi omistaja halusi Markon jatkavan tehtävässään. Vuonna 2001 hän siirtyi vapaaksi ammatinharjoittajaksi ja toimii nykyään Finetro-yrityksen toimitusjohtajana.

"Kreikkalainen naimakauppa"

Markolla ja Despinalla oli syksyllä 1998 kreikkalaiseen tapaan suuret häät, joissa oli 550 vierasta. Toimituksen hoiti kaksi pappia, joista isä-Mitro tuli Suomesta. Marko ei ole ortodoksi, mutta avioliittoa solmittaessa piti vahvistaa notaaritodistuksella, että avioliitosta mahdollisesti syntyvät lapset kastetaan ortodokseiksi.  Appivanhemmat olivat ottaneet suomalaisvävyn lämpimästi vastaan ja 2000-luvun alussa syntyivät tyttäret Arianna ja Alexia.

Marko kertoo, että monikulttuurisessa perheessä lasten kasvatuksessa on eroja: ”Minä kasvatan suomeksi ja olen rennompi. Despina puhuu tyttärille kreikkaa ja on tiukempi.”. Mutta vuosien myötä kasvatustyylit ovat lähestyneet toisiaan. Tyttäret ovat käyneet Suomi-koulua ja matkustaneet keskenään Suomeen sukuloimaan siitä asti, kun olivat 9- ja 6-vuotiaita.

Perheen kotikaupungiksi on valikoitunut Kreikan ”kakkospääkaupunki” Thessaloniki, eikä Ateena, missä olisi paremmat työmahdollisuudet. Pankkialalla toimiva vaimo muuttaisi kuulemma mieluummin vaikka Suomeen kuin Ateenaan.

Kunniakonsuli avustaa, missä pystyy, ja edistää kauppaa

Marko Suomalainen Thessalonikin konsulikunnan tapaamisessa.
Marko on Thessalonikin konsulikunnan johtokunnassa.

 
Marko oli yhteydessä suurlähetystöön vuonna 1996 ja siitä käynnistyi hyvä yhteistyö. Thessalonikissa oli tuolloin kreikkalainen kunniakonsuli, joka ei puhunut suomea. Niinpä Markolle suuntautui erilaisia tehtäviä Thessalonikin alueella, vaikkei hänellä ollut virallista statusta.

Hän toimi myös Suomen valtuuskunnan avustajana, kun Kreikka järjesti huippukokouksen Halkidikissa EU-puheenjohtajuuskaudellaan 2003.

Kun vanha kunniakonsuli jätti eronpyyntönsä, suurlähettiläs Erkki Huittinen esitti Markoa kunniakonsuliksi.

Juhlallisessa päätöksessä, jolla hänet nimitettiin 1.6.2011 lukien, todetaan: ”Suomen tasavallan ulkoasiainministeri tekee tiettäväksi: Edistääkseni Suomen tasavallan ja Kreikan tasavallan välillä vallitsevia ystävyys- ja kauppasuhteita olen katsonut hyväksi ja hyödylliseksi, että herra Marko Suomalainen toimii Suomen tasavallan kunniakonsulina Thessalonikissa toimipiirinään Imathian, Thessalonikin, Kilkisin, Pellan, Pierian, Serresin ja Halkidikin alueet.”.

”Kreikkalaiset ovat tittelinkipeitä ja kunniakonsulin status merkitsee”, kertoo Marko, joka on ollut aktiivisesti toimivan Thessalonikin konsulikunnan johtokunnassa vuodesta 2016.

Paikalliset suomalaiset ottavat kuulemma harvemmin yhteyttä. Joskus tarvitaan elossaolotodistusta esimerkiksi eläkettä tai perintöä varten Suomesta. Satunnaiset matkailijat kääntyvät kunniakonsulin puoleen, jos passi katoaa tai sairastuvat. Kunniakonsuli ei voi myöntää passia ja muutenkin mahdollisuudet avustaa ovat rajalliset, mutta Marko tuntee vahvasti, että ihmistä pitää auttaa hädässä ja pyrkii tekemään voitavansa. Hänen hyvistä paikallissuhteista on ollut paljon hyötyä ongelmatilanteissa.

Marko haluaa edistää suomalaisten yritysten kauppaa Kreikkaan ja näkee mahdollisuuksia teknologia-alalla, erityisesti tietotekniikassa. ”Suomessa on pulaa IT-ammattilaisista ja suomalaiset alan yritykset voisivat perustaa sivukonttoreita Kreikkaan”, hän sanoo. Myös terveydenhuoltoalan laitteissa ja tarvikkeissa suomalaisilla olisi potentiaalia.

Suomi tunnetaan Kreikassa joulumaana.
Suomi tunnetaan Kreikassa joulumaana.

 
Tapaamishetkellämme joulun alla Suomen tuore pääministeri Sanna Marin on ollut näkyvästi esillä Kreikassa. Lisäksi Suomesta tiedetään hyvä koulutus ja joulu. Marko toivoisi Thessalonikiin lisää suomalaista kulttuuria. ”Jos olet valokuvaaja, taidemaalari tai muusikko, ota yhteyttä”, Marko kehotta.

Ulkosuomalaisten edustajana ulkosuomalaisparlamentissa

Vuonna 2007 Marko oli puhumassa Suomi 90-vuotta juhlallisuuksien avajaisissa ulkosuomalaisten edustajana Helsingissä.

Hän on ollut mukana alusta asti ulkosuomalaisparlamentissa Pohjois-Kreikan Suomi-seuran edustajana. Ulkosuomalaisparlamentti (Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)(USP) perustettiin vuonna 1997 ulkosuomalaisyhteisöjen yhteistyöfoorumiksi, jossa maailmalla asuvat suomalaiset päättävät yhdessä tärkeäksi kokemistaan asioista. Toiminta suuntautuu ensisijaisesti Suomen päättäjiin, joille parlamentti pyrkii tiedottamaan ulkosuomalaisten olosuhteista ja näkökulmista. Parlamentin kaksipäiväiset tapaamiset ovat joka toinen vuosi ja seuraavaksi pidetään USP:n 10. istunto(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) 11.-12.6.2020 Finlandia-talossa.

Ulkosuomalaisparlamentin kautta on tehty esimerkiksi aloite kiertävästä passisalkusta (passinhakulaite) Kreikkaan, jotta hajanaisen maan etäisemmiltä saarilta ei tarvitsisi aina matkustaa Ateenan suurlähetystöön hakemaan passia, vaan passisalkku voisi tulla asiakkaiden luo.

                                                                           * * *

Marko on Kreikassa kuin kotonaan
Marko on Kreikassa kuin kotonaan.

 
Tänä vuonna tulee kuluneeksi 25 vuotta siitä, kun Marko saapui Kreikkaan. Huikkaillessaan kaupungilla tuttavilleen sujuvalla kreikalla hänestä näkee, että hän on asettunut maahan hyvin ja poiminut sen parhaita piirteitä, iloisuutta, välittömyyttä ja välittämistä. Mutta kuitenkin hän on edelleen hyvällä tavalla hyvin suomalainen – nimeänsä myöten.

Katso Markon tarina: Ulkosuomalaisen tarina YLE:llä 2009 http://www.telsu.fi/ulkosuomalaisen+tarina(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

Teksti: Eili Andersson
Kuvat: Marko Suomalainen, Suomen suurlähetystö Ateena, Eili Andersson