Suomi- luotettava sukupuolten tasa-arvon puolustaja kaikkialla maailmassa

Helvi Sipilä oli Suomen ensimmäisiä naisjuristeja ja ensimmäinen presidenttiehdokkaana ollut nainen. Merkittävimmän uransa hän teki YK:n apulaispääsihteerinä – ensimmäisenä naisena maailmassa.

Helvi Sipilä(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) (1915 – 2009) oli yksi harvoista naispuolisista asianajajista omana aikakautenaan. Hänestä tuli Suomen toinen asianajajan ammattia hoitamaan ryhtynyt nainen. Vuonna 1943 hän perusti asianajotoimistonsa, jossa toimi 30 vuotta.

Sipilä teki jo 1950-luvun alusta lähtien merkittävän uran kansainvälisissä järjestöissä. Lopetettuaan kautensa kansainvälisen naisjuristien liiton presidenttinä häntä pyydettiin Suomen YK-edustajaksi.

Keväällä 1959 aukesi ura YK:n naisten asemaa käsittelevässä komissiossa, jonka seuraukset olivat merkittävät niin Helville itselleen kuin maailman naisille sillä vuonna 1972 Sipilä nimitettiin YK:n apulaispääsihteeriksi. Hän lopetti asianajotoimistonsa ja muutti aluksi New Yorkiin ja sitten Wieniin. Sipilän vastuulla YK:ssa oli Sosiaalisen kehityksen ja humanitääristen asioiden keskus.

Helvi Sipilän apulaispääsihteerikausi oli mullistava maailman naisille. Sipilän ansiosta vuosi 1975 julistettiin kansainväliseksi naistenvuodeksi, ja ensimmäinen naisten maailmankonferenssi pidettiin Méxicossa. Naistenvuotta seurasi naisten vuosikymmen, jonka aikana otettiin valtavia harppauksia naisten aseman parantamisessa. Kansainvälisen naisten vuosikymmenen vapaaehtoinen rahasto aloitti toimintansa 1977 ja vakiintui myöhemmin YK:n naisten kehitysrahastoksi eli UNIFEMiksi. Myöhemmin sen pohjalle rakentui uusi ja voimakkaampi UN Women(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan), joka on maailman johtava naisten ja tyttöjen puolestapuhuja.

Helvi Sipilä -seminaari ja -rahasto

Helvi Sipilä -seminaari järjestetään vuosittain New Yorkissa oheistapahtumana YK:n naisten asemaa käsittelevän toimikunnan (Commission on the Status of Women, CSW(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)) kokouksessa. Yhteistyökumppaneina järjestelyissä toimivat Naisjärjestöjen Keskusliitto, Naisjärjestöt yhteistyössä – NYTKIS ry, NNKY-liitto, Suomen UN Women sekä Suomen ulkoasiainministeriö. Tänä vuonna seminaari pidettiin 16. maaliskuuta. (Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

Helvi Sipilä-rahasto(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) kunnioittaa ministeri Sipilän elämäntyötä ja muistoa. Lahjoituksina tai palvelutoiminnan avulla saadut varat käytetään Zonta International Foundation Service rahaston, joka edelleen auttaa  kehitysmaiden naisia parantamalla heidän koulutustaan ja terveyttään, kohteisiin.

Suomen kehitysyhteistyö ajaa maailman tyttöjen asiaa

Tyttöjen ja naisten aseman ja oikeuksien parantaminen on Suomen kehityspolitiikan kärkitavoite. YK:n tasa-arvojärjestö UN Women on yksi Suomen tärkeimmistä strategisista kumppaneista sukupuolten välisen tasa-arvon edistämisessä. Suomi on myöntänyt UN Womenille yleisrahoitusta 10 miljoonaa euroa vuonna 2016, ja on näin yksi suurimmista UN Womenin tukijoista.

Kuva: Liisa Takala
Maailman tyttöjen asiaa ajavat myös Nuorten Agenda2030-ryhmän Kuura Janhunen, Antti Korpelainen, Sonja Huttunen ja Katri Ylinen.

Suomi edistää toiminnallaan sitä, että:

  • Naiset ja tytöt ovat paremmin koulutettuja ja ammattitaitoisempia
  • Naiset ja tytöt voivat käyttää laadukkaita peruspalveluja useammin
  • Naisten ja tyttöjen vaikuttaminen poliittiseen päätöksentekoon ja osallistuminen taloudelliseen toimintaan on lisääntynyt
  • Useampien naisten ja tyttöjen oikeus tehdä heitä itseään koskevia päätöksiä toteutuu ja heihin kohdistuva väkivalta ja hyväksikäyttö ovat vähentyneet

”Tyttöjen koulutus ja valmiudet osallistua yhteiskunnan kehittämiseen ovat avainasemassa YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseksi. Tyttöjen koulunkäynti on paitsi oikein, myös taloudellisesti fiksua", sanoo ministeri Kai Mykkänen.

Lue lisää Naisten ja tyttöjen oikeudet Suomen kehityspolitiikassa(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) (pdf)

Tekstin pohjana käytetty artikkelia 100 vuotta Helvi Sipilän syntymästä, UN Women(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan).