Kreikan ja Kyproksen Suomi-koulujen opettajat koolla Ateenassa

Kreikan ja Kyproksen Suomi-koulujen opettajien koulutuspäivät järjestettiin 4.- 5.2.2006 Ateenan suurlähetystössä. Koulutuspäiville osallistui 14 opettajaa Pireuksesta, Thessalonikista, Kreetalta, Kosilta ja Kyprokselta.

Koulutuspäivät järjestettiin nyt neljännen kerran. Aiemmat tapaamiset on järjestetty kahden vuoden välein Kreetalla, Thessalonikissa ja Rodoksella. Pireuksen Suomi-koulun opettaja Tarja Mykkänen-Vasilopoulosin mukaan koulutuspäivillä on opettajille suuri merkitys, sillä säännölliset tapaamiset tarjoavat mahdollisuuden ajatustenvaihtoon, ja tuovat myös lisäpuhtia ja motivaatiota kunkin opettajan omalle työlle.


Psykologi Kaarina Välimäen kyselytunti

Ateenan suurlähettiläs Ole Norrback korosti avauspuheenvuorossaan Suomi-koulujen työn merkityksellisyyttä. Ne antavat lapsille mahdollisuuden syventää kontaktiaan kahden kultturin välillä. Yhtälailla Suomi-koulut tarjoavat myös suomalaisille vanhemmille mahdollisuuden tavata kerran viikossa ja verrata kokemuksiaan. Norrbackin mukaan näistä syistä onkin tärkeää, että suurlähetystöt tukevat Suomi-koulujen toimintaa.

Kyproksen Larnakan Suomi-koulun opettaja Tiina Piperides toi tervehdyksen Kyprokselta myös Nikosian suurlähettiläs Risto Piipposelta. Piipponen totesi viestissään, että Suomi-koulut luovat ulkosuomalaisille lapsille tärkeän mahdollisuuden syventää ja vahvistaa kotona opitun suomen kielen kielellisiä valmiuksia. Suomi-koulut toimivat myös suomalaisen kulttuuriperinteen välittäjinä lapsille, nuorille ja heidän perheenjäsenilleen sekä luovat arvokkaan kommunikaatiokanavan myös vanhemmille. Piipponen toivotti Suomi-koulujen opettajat tervetulleiksi järjestämään seuraavan koulutustapamisensa Kyproksella.


Kirjailija Tittamari Marttinen

Koulutuspäivien ohjelmassa oli mm. päiväkodin johtaja Arja Paanasen luento haasteellisten lasten kanssa työskentelystä, musiikinopettaja Pauliina Mäkisen esitys musiikin käytöstä opetuksen apuna, psykologi Kaarina Välimäen kyselytunti sekä Kreikan Suomi-koulujen yhteisen opetussuunnitelman laatiminen. Lisäksi kirjailija ja lastenkirjallisuuslehti Vinskin päätoimittaja Tittamari Marttinen esitteli lasten-ja nuorten kirjojen uutuuksia.

Kreikan Suomi-kouluissa opetusta järjestetään kerran viikossa kahden tunnin ajan ja niissä käy yhteensä yli 200 lasta. Toiminta tuetaan opetushallituksen rahoituksella, pienillä lukukausimaksuilla ja kannatusyhdistysten toiminnalla. Nyt Ateenassa suurlähetystön kanssa yhteistyössä järjestettyjä koulutuspäiviä tukivat opetushallituksen lisäksi mm. Suomi-seura, Suomen kirjailijaliitto sekä merkittävällä panoksella UPM-kymmene Hellas ja ateenalainen matkatoimisto Elve-Tours.

Kaksipäiväisen tapaamisen kruunasi residenssissä järjestetty saunailta Suomi-aiheisine illallisineen - ruokapöydältä löytyi peräti kolme kuuluisaa herraa: Lindström, Jansson ja Runeberg!