Asiakaspalvelun konkari, Merja Riikonen, jää heinäkuun lopussa hyvin ansaitulle eläkkeelle

Merja aloitti työt suurlähetystössä loppuvuodesta 2001, ja melkein 22 vuotta Merja on jaksanut hymyillen palvella suomalaisia ja ulkomaalaisia asiakkaita koskien heidän henkilökohtaisia asioitaan.

Monelle Kreikassa asuvalle suomalaiselle Merja on tullut tutuksi passia tai henkilökorttia uusiessa, syntyneiden lasten tietoja Suomen viranomaisten suuntaan rekisteröidessä, kaksoiskansalaisten asevelvollisuusasioita tai muita henkilökohtaisia asioita hoitaessaan. Reilut kymmenen viimeistä vuotta, Merja on päässyt tutustumaan kokonaan uuteen maailmaan haastatellessaan työ- ja oleskelulupia Suomesta hakevia kolmansien maiden kansalaisia. Siinä on monen erilaisen ihmisen kohtalo tullut tutuksi - välillä myös tulkkien kautta, kun yhteistä kieltä ei ole löytynyt. 

Kreikkaan lomalle matkustavat Suomen kansalaiset ovat aina silloin tällöin joutuneet kääntymään suurlähetystön puoleen hukattuaan lompakkonsa - ja sen myötä usein myös mukana olleen henkilöllisyystodistuksensa. Edessä on voinut olla pikapassin hankkiminen kotimatkaa varten. Silloin tällöin on eteen tullut myös surun murtamia sukulaisia, kun omainen on jouduttu palauttamaan arkussa takaisin kotimaan mullan alle. Matkavakuutuksen tärkeys on tullut selväksi, kun luonnonkatastrofien, sairauksien ja odottamattomien tapahtumien sattuessa on matkustajalla ollut edessä ylimääräisiä kustannuksia.

Pienessä suurlähetystössä ei ole erillistä tekijää joka tehtävälle, ja siten Merja on päässyt julkaisemaan sekä ministeriön tuottamaa että suurlähetystön itse tekemää materiaalia sosiaalisessa mediassa.

Suurlähetystömme vastuulle tuli reilut 10 vuotta sitten myös Albania, ja albanialaiset ovat joutuneet kääntymään meidän puoleemme hakiessaan Suomesta työlupia. Englanti ei näytä olevan heidän vahvin vieras kielensä, ja siten Merja päätti myös opiskella albanian kielen alkeita jotta pystyi kommunikoidaan tärkeimmistä asioista heidän äidinkielellään. 

Toivomme Merjalle jatkossa antoisia eläkevuosia ja terveyttä!

Konsulin avustajan tehtävissä aloittaa elokuun alussa kahden kulttuurin kasvatti, Alexandros Souflas.