Utrikeshandels- och utvecklingsminister Lehtomäki undertecknade investeringsskyddsavtal mellan Finland och Ukraina

Pressmeddelande 228/2004
7.10.2004


Utrikeshandels- och utvecklingsminister Paula Lehtomäki undertecknade idag ett nytt avtal om främjande och skydd av investeringar mellan Finland och Ukraina vid en ceremoni i Helsingfors. För Ukrainas del undertecknades avtalet av landets utrikesminister Kostyantyn Gryshchenko som för tillfället besöker Finland. Det nya avtalet har förhandlats fram på initiativ av Finland. Det ersätter det tidigare avtalet, som till många delar inte längre motsvarade dagens internationella principer för skydd av investeringar. Finland vill med det nya avtalet trygga en mera rättvis och jämlik behandling av finländska investerare i landet.

Finländska företags produktionsinvesteringar i Ukraina har hittills varit små. Det nya avtalet leder till ett bättre investeringsklimat och gör landet intressantare för framtida finländska investeringar.

Ukraina hör till Finlands viktigaste handelsparter inom OSS. Finlands export till Ukraina 2003 motsvarade drygt 200 miljoner euro och importen uppgick till över 50 miljoner euro. Handelsutbytet ökade med en fjärdedel jämfört med året innan. Finlands viktigaste exportprodukter är papper, telekommunikationsutrustning och elapparater, industrimaskiner samt målarfärg och färgämnen. Importen består av järn, stål och övriga malmer samt textilprodukter. År 2003 bedrev knappt 60 företag export till Ukraina. Över 30 företag har ett kontor i Ukraina.

Finland har gällande avtal om skydd av investeringar med 48 länder. Avtalet skyddar investeringar för politiska risker och förutsätter att finländska investeringar inte diskrimineras jämfört med övriga länders eller inhemska investeringar även om omständigheterna förändras. Genom avtalet säkerställs att investerat kapital fritt kan överföras till landet och därifrån. Avtalet förpliktar även till ersättning av skador som orsakas av tvångsinlösen, beslag och övriga skador.

Närmare upplysningar: enhetschef Jukka Nystén, utrikesministeriet, tfn. 1605 5071.