Ambassadör Patokallio ordförande för FN- konferens om lätta vapen

Pressmeddelande 256/2004
5.11.2004


 Ambassadör Pasi Patokallio FN:s generalförsamling valde torsdagen den 4 november ambassadör Pasi Patokallio till ordförande för den konferens om lätta vapen som skall hållas nästa sommar i New York. Konferensen har i uppdrag att bedöma hur FN:s handlingsprogram från 2001 för att bekämpa den illegala handeln med lätta vapen har genomförts i medlemsstaterna och internationellt.

Flera hundra tusen människor faller varje år offer för lätta vapen i konflikter på olika håll i världen. De vanligaste lätta vapnen som används i konflikter är stormgevär, granatgevär och granatkastare. Man har uppskattat att största delen av de fyra miljoner människor som dött i 1990-talets krig har dödats med lätta vapen. Av dem har ca 90 procent varit civila, till största delen kvinnor och barn.

Inom handlingsprogrammet koncentrerar man sig framför allt på metoder för att få kontroll över handeln med lätta vapen. Detta förutsätter emellertid även att man ingriper i den legala handeln genom att skärpa exportövervakningen och övervakningen av slutanvändningen. Man vet att största delen av de vapen som används i konflikter ursprungligen har exporterats på laglig väg.

Närmare upplysningar:
Enhetschef Pilvi Vierros-Villeneuve, enheten för vapenkontroll, utrikesministeriet, tfn (09) 160 55580, och utrikessekreterare Janne Taalas, Finlands ständiga representation i New York, tfn +1 212 355 2100

FN