Finland ökar sitt humanitära bistånd till offren för krisen i Darfur

Pressmeddelande 153/2004
2.7.2004


Utrikesministeriet har beviljat ytterligare medel för att underlätta situationen för offren för krisen i Darfur i Sudan. Biståndet uppgår till 1,1 miljoner euro, och det kanaliseras genom program som bedrivs av Unicef, World Food Programme och Kyrkans Utlandshjälp. Biståndsbeslutet innebär att Sudan blir Finlands främsta mål för humanitärt bistånd under innevarande år. Om man räknar med det bistånd som beviljades tidigare i vår har Finland deltagit i hjälpen till offren för inbördeskriget i Sudan med sammanlagt 3 390 000 euro.

Trots det internationella samfundets ansträngningar har man inte lyckats förhindra en spridning av krisen i Darfur i Sudan. Biståndsorganisationerna uppskattar att 2,2 miljoner människor kommer att vara i behov av humanitärt bistånd under år 2004. På grund av våldsamheterna har över en miljon människor i Darfurområdet varit tvungna att fly sina hem. I grannlandet Tchad finns 180 000 flyktingar. Finland har stött flyktingarna i Tchad med ett särskilt bistånd på 400 000 euro i år.

Brotten mot de mänskliga rättigheterna och bristen på respekt för internationell humanitär rätt gör Darfur till en av världens värsta humanitära kriser. Våldet mot den civila befolkningen är mycket utbrett, och kvinnorna är särskilt utsatta. Människorna upplever säkerhetsläget som närmast hopplöst. Man är rädd för att bristen på livsmedel skall förvärras, eftersom man inte kunnat trygga skördarna för den närmast kommande tiden. Den begynnande regnperioden är ett hot mot flyktingarnas tillfälliga boningar och innebär att biståndsorganisationernas tillträde till Darfurområdet försvåras.

Jan Egeland, samordnare för FN:s humanitära bistånd, anser att grundläggande hälsovård, rent vatten och förbättrade sanitära förhållanden för de hjälpbehövande är de viktigaste stödmålen, och även Finlands humanitära bistånd koncentreras till dessa områden.

Närmare upplysningar: administrativa attachén Eeva Dammert-Taube, enheten för humanitärt bistånd, utrikesministeriet, tfn (09) 16056345.