Finland tillträder Ottawa-konventionen 2012

Statsrådets informationsenhet

Pressmeddelande 279/2004
10.9.2004




Vid republikens presidents samt statsrådets utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskotts sammanträde fredagen den 10 september färdigställdes den säkerhets- och försvarspolitiska redogörelsen. I detta sammanhang beslöts att Finland tillträder Ottawa-konventionen om förbud mot antipersonella minor år 2012 och förstör infanteriminorna före utgången av 2016.

En trovärdig försvarsförmåga upprätthålls genom att upphandlingarna av system som ersätter de föråldrade infanteriminorna tidigareläggs till 2009-2016 och genom att försvarsförvaltningen för dessa år anvisas nödvändig tilläggsfinansiering på sammanlagt 200 miljoner euro i sin anslagsram, vilket beaktas vid bedömningen av finansieringsbehovet efter år 2016.


Ändringar i försvarsmaktens organisation

Enligt utkastet till redogörelsen skall försvarsmaktens lednings- och förvaltningssystem anpassas så att det motsvarar ändringarna i säkerhetsmiljön samt de krigstida förband som skall fortsätta enligt redogörelsen 2001. Nya uppgifter, ökat internationellt samarbete och alltjämt ökande kostnader ökar trycket på att ytterligare effektivera en kostnadseffektiv användning av de begränsade resurserna. Ändringarna genomförs på det sättet att en ny lednings- och förvaltningsstruktur färdigställs den 1 januari 2008.

De största ändringarna görs inom armén. Den arméstab som hör till huvudstaben dras in och en separat arméstab inrättas i S:t Michel. De nuvarande försvarsområdena och militärlänen dras in. Som regionala ledningsorgan för armén inrättas sju militärlänsstaber. Staben för södra Finlands militärlän placeras i Helsingfors, staben för västra Finlands militärlän i Tavastehus, staben för Österbottens militärlän i Vasa, staben för östra Finlands militärlän i Kouvola, staben för Savolax-Karelens militärlän i Kuopio, staben för norra Finlands militärlän i Uleåborg och staben för Lapplands militärlän i Rovaniemi. Södra, västra, östra och norra Finlands militärlän är operativa militärlän. I stället för de militärlän som dras in inrättas vid behov regionala kontor som lyder under militärlänen och sköter värnpliktsärenden och andra tjänster samt upprätthåller kontakt till reserven.

Arméns utbildningsorganisation ändras så att den motsvarar behovet vad gäller beväringsutbildning. Ändringen genomförs bl.a. genom omorganisering och sammanslagning av truppförbandens förvaltning och organisation samt genom att deras uppgifter ses över. Garnisonerna avstår från överflödiga fastigheter och funktioner genom beslut av försvarsministeriet.

Möjligheten att koncentrera arméns vapenslagsskolor utreds, och resultaten skall vara tillgängliga vid beredningen av nästa redogörelse.

Försvarsmaktens materielverk har hela ansvaret för underhåll och lagring av arméns militärmateriel. Rationaliseringen av verket fortsätter. Verksamheten anpassas till att motsvara antalet trupper och behovet av underhåll i kristid. Genom att man sammanslår depåer och verk skapas starka systemdepåer. Man avstår från områden och fastigheter som inte längre behövs. En del av funktionerna produceras i fortsättningen genom partnerskapsverksamhet.

I anslutning till omorganiseringen av försvarsmakten överförs marinstaben från Helsingfors till Åbo. Orsaker som bidragit till detta är omorganiseringen av staberna inom Helsingforsregionen samt marinens uppgifter i olika krissituationer. I anslutning till arrangemangen utreds möjligheterna att inom Åboregionen förena de funktioner vid marinens olika trupper och inrättningar som överlappar varandra.

Sjöövervakningen koncentreras och det fasta kustartilleriet reduceras. Beväringsutbildningen vid Utö, Örö, Russarö och Makilo fort läggs ned och forten ändras till bevakningsfort år 2005. Åbo kustsektion läggs ner som truppenhet före utgången av 2006.

Inom flygvapnets organisation sammanslås Flygstödsdivisionen med Flygvapnets Signalskola i Luonetjärvi år 2005. Flygvapnets Hawk-övningsjaktplan koncentreras till Kauhava år 2006, och i anslutning till det utreds möjligheterna att inrätta ett europeiskt flygutbildningscentrum.


Till riksdagen i slutet av september

Den säkerhets- och försvarspolitiska redogörelsen avses bli godkänd i statsrådet fredagen den 24 september. Då publiceras den också i sin helhet. Riksdagen inleder en remissdebatt om redogörelsen tisdagen den 28 september.

Ytterligare information: statssekreterare Risto Volanen, statsrådets kansli, tfn (09) 1602 2006, statsrådets informationschef Asko Mattila, statsrådets informationsenhet, tfn (09) 1602 2012 eller 040 545 2023 och informationsdirektör Jyrki Iivonen, försvarsministeriet, tfn (09) 1608 8200 eller 050 5680 553