Nepal och biståndsgivarna sammanträdde i krisstämning

Pressmeddelande 113/2004
7.5.2004

Ett effektivt bistånd förutsätter en återgång till fred och demokrati




Finland anser att det under de rådande förhållandena i Nepal inte finns förutsättningar att öka utvecklingsbiståndet till landet. Finlands ståndpunkt framfördes vid Nepals utvecklingskonferens som hölls i Katmandu den 5-6 maj och som sammanförde Nepals regering och representanter för landets viktigaste biståndsgivare. Diskussionerna vid konferensen dominerades av Nepals allt djupare konstitutionella kris och den maoistkonflikt som spridit sig till olika delar av landet.

Nepals regering vädjade kraftigt för ett fortsatt externt bistånd och meddelade att nästa års biståndsbehov uppgår till 550 miljoner US-dollar. Största delen av biståndsgivarna undvek dock att ge några klara löften om nytt bistånd, eftersom de ansåg att förutsättningarna för utvecklingssamarbete i landet försämrats. Nepals maoistrebeller har intensifierat sina operationer under de senaste månaderna, och säkerhetsläget har försämrats så att en del organisationer i vissa områden har varit tvungna att avbryta sin verksamhet.

Finland avgav tillsammans med nio andra biståndsgivare en förklaring under konferensen, där det förutsätts att en flerpartiregering grundas i Nepal, att eldupphör införs och fredsförhandlingar inleds, att iakttagandet av mänskliga rättigheter underkastas internationell övervakning och att parlaments- och lokalval anordnas i landet. Finland förklarade sig dessutom vara redo att göra allt som står i dess makt för att stöda en lösning på konflikten, återinförande av demokratin och en lösning på den konstitutionella krisen i Nepal.

Finlands bilaterala bistånd till Nepal uppgick år 2003 till 3,56 miljoner euro. Nepal hör till Finlands långvariga utvecklingssamarbetsländer och hör till världens minst utvecklade länder.

Närmare upplysningar: i Nepal enhetschef Pekka Metso, mobiltfn 040-521 0541 samt i Finland avdelningschef Päivi Luostarinen från avdelningen för Amerika och Asien, tfn (09) 160 55326, e-post: [email protected], och enhetschef Katri Kaarniala från enheten för utvecklingspolitisk information, tfn (09) 160 56348, e-post: [email protected].

Närmare information:
Överblick om den politiska situationen i Nepal (på finska) (Öppnar nytt fönster) (Finlands ambassad, Katmandu)
Resemeddelande 5.5.2004(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)
Nepals fattigdomsstrategi (på finska)(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)
Världsbankens sidor om Nepal(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)