Utvecklingspolitiska kommissionen: "Minskad fattigdom är säkerhetspolitik"

Pressmeddelande 117/2004
14.5.2004


Utvecklingspolitiska kommissionen förutsätter att man i den säkerhets- och försvarspolitiska redogörelse som är under beredning bekräftar att utvecklingspolitiken är ett instrument för främjande av säkerhet och stabilitet. Kommissionen, som består av företrädare för alla politiska partier samt intresse- och medborgarorganisationer samt representanter för forskarsamhället, gav idag sitt utlåtande till den tjänstemannaarbetsgrupp som bereder redogörelsen. Kommissionens utlåtande var enhälligt.

Enligt utvecklingspolitiska kommissionen skall en minskad fattigdom och förebyggande av allt större skillnader mellan rika och fattiga länder uppställas som mål även i den säkerhets- och försvarspolitiska redogörelsen. Kommissionen anser att utvecklingssamarbetet förebygger konflikter och skapar förutsättningar för en ökad säkerhet. Extrem fattigdom orsakar instabilitet och är en god jordmån för extremistiska gruppers verksamhet. Enligt det mål som FN godkänt skall den extrema fattigdomen ha halverats fram till år 2015.

"Kommissionen ville bringa sin egen sakkännedom till beredningen av den säkerhets- och försvarspolitiska redogörelsen", säger kommissionens ordförande Gunvor Kronman. "De så kallade nya säkerhetshoten anses vara bland annat terrorism, sjukdomar och stater i sammanbrott. Det råder ett relativt omfattande samförstånd om de grundläggande orsakerna till dessa hot, men detta syns ännu inte i praktiken. De nya tyngdpunkterna borde konkret påverka till exempel i mängden resurser som används för utveckling och inriktningen av forskning och utbildning", konstaterar Kronman.

Kommissionen betonar att man med utvecklingspolitik avser verksamhet inom alla politikområden som påverkar utvecklingsländernas ställning, inte bara utvecklingssamarbete. I den säkerhets- och försvarspolitiska redogörelsen bör man enligt kommissionen konstatera att även Finlands och EU:s handels-, finansierings- och investeringspolitik bör verka för en minskad fattigdom och bistå FN vid uppnåendet av millenniemålen.

Kommissionen betonar även betydelsen av växelverkan mellan olika kulturer och en ökad kulturell förståelse vid konfliktförebyggande. Finland bör enligt kommissionen öka kontakterna och samarbetet åtminstone med vissa arabländer och betona detta även inom EU-samarbetet.

Utvecklingspolitiska kommissionen är ett av statsrådet tillsatt rådgivande organ för Finlands utvecklingspolitik. Den följer och bedömer verksamheten inom olika politikområden som påverkar utvecklingsländernas situation och tar ställning till de centrala besluten inom dessa politikområden.

En tjänstemannaarbetsgrupp som tillsatts av statsrådets utrikes- och säkerhetspolitiska utskott bereder statsrådets säkerhets- och försvarspolitiska redogörelse under utskottets ledning. Avsikten är att redogörelsen skall avges till riksdagen under hösten 2004.

Närmare upplysningar: Utvecklingspolitiska kommissionens ordförande Gunvor Kronman, tfn 040 745 17 38, eller kommissionens generalsekreterare Suvi Virkkunen, tfn 040 835 96 14.















Utvecklingspolitiska kommissionens utlåtande (på finska)(Länk till en annan webbplats.)