Generaladvokatens förslag till avgörande i ett finländskt ärende som gäller varumärken

Statsrådets informationsenhet
Pressmeddelande 392/2004

8.12.2004




Europeiska gemenskapernas domstol ger torsdagen den 9 december sin dom i ett ärende gällande en finländsk begäran om förhandsavgörande. Det är fråga om högsta domstolens begäran om förhandsavgörande i ett mål som gäller tolkningen av direktivet om tillnärmningen av medlemsstaternas varumärkeslagar.

Högsta domstolens frågor gäller en varumärkesinnehavares rätt att hindra en annan part från att använda varumärket i sin näringsverksamhet. Ärendet gäller de förutsättningar under vilka ett annat varumärke får nämnas på försäljningsförpackningen för en produkt, då avsikten är att ange kompatibilitet.

Finland ansåg i det skriftliga skedet av ärendet och i den muntliga förhandlingen vid gemenskapernas domstol 21.10.2004 att hänsyftning får göras till ett annat varumärke ifall det är nödvändigt och under förutsättning att god affärssed iakttas.

Generaladvokatens förslag till avgörande är ett självständigt ställningstagande av generaladvokaten angående en korrekt tolkning av gemenskapsrätten och binder inte gemenskapernas domstol när den avfattar domen. EG-domstolens dom avkunnas vid en tidpunkt som meddelas senare.

Gemenskapernas domstols domar kan läsas på internet på EG-domstolens webbplats(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster). Förslagen till avgörande kommer i allmänhet in på webbplatsen på eftermiddagen den dag de avkunnats. Målets nummer är C-228/03.


Ytterligare information: chefen för EU-domstolsärenden Tuula Pynnä, utrikesministeriet, tfn (09) 1605 5709












EU
internationell rätt