Generaladvokatens förslag till avgörande i ett finländskt ärende gällande varumärken och firmor

Statsrådets informationsenhet
Pressmeddelande 207/2004
28.6.2004


Generaladvokaten vid Europeiska gemenskapernas domstol ger tisdagen den 29 juni sitt förslag till avgörande i ett finländskt ärende som gäller varumärken och firmor.

Högsta domstolen har bett gemenskapernas domstol om ett förhandsavgörande när det gäller tolkningen av TRIPS-avtalet. TRIPS-avtalet är en bilaga till avtalet om upprättande av världshandelorganisationen WTO och gäller handelsrelaterade aspekter beträffande immaterialrättigheter. Högsta domstolens frågor gäller omfattningen av innehavarens ensamrätt till varumärke eller firma samt hur prioritetsordningen för dessa rättigheter bestäms i kollisionssituationer.

Finland ansåg i det skriftliga skedet av ärendet och i samband med den muntliga förhandlingen vid gemenskapernas domstol den 27 april 2004 att eftersom det finns risk för missförstånd, skall prioritetsordningen i fråga om innehavarens ensamrätt till varumärke eller firma i regel avgöras på grundval av tidsprioritet.

Generaladvokatens förslag till avgörande är ett självständigt ställningstagande av generaladvokaten angående en korrekt tolkning av gemenskapsrätten och binder inte gemenskapernas domstol när den avfattar domen. EG-domstolens dom avkunnas vid en tidpunkt som meddelas senare.

Generaladvokatens förslag till avgörande kan läsas på Internet på gemenskapernas domstols webbplats(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster). Förslagen till avgörande kommer i allmänhet in på webbplatsen på eftermiddagen den dag de avkunnats. Ärendets nummer är C-245/02.

Ytterligare information: lagstiftningssekreterare Johanna Peltonen, EU-domstolsärenden, utrikesministeriet, tfn (09) 1605 5712

EU
internationell rätt