IGC och Europeiska rådet på agendan för EU:s utrikesministrar

Statsrådets informationsenhet
Utrikesministeriet

Pressmeddelande 190/2004


11.6.2004



EU:s råd för allmänna frågor och yttre förbindelser sammanträder den 14 juni i Luxemburg. I samband med mötet hålls dessutom en arbetssession för regeringskonferensen (IGC). Avsikten är att under mötet bereda Europeiska rådet i Bryssel den 17 och 18 juni samt EU:s stats- och regeringschefers IGC-session. Från Finland deltar utrikesminister Erkki Tuomioja i mötet i Luxemburg.

Utrikesministrarna godkänner agendan för Europeiska rådet i juni. Europeiska rådet har för avsikt att besluta om kommissionens ordförandekandidat, komma överens om det följande skedet angående rättsliga och inrikes frågor inom Tammerforsprogrammet samt följa upp genomförandet av åtgärderna för bekämpande av terrorism. Finland understöder att beredningen av Tammerfors II- programmet inleds i juni.

När det gäller unionens framtida ekonomiska ramar har Europeiska rådet inte för avsikt att diskutera innehållet utan tillvägagångssätten. Finland anser att stats- och regeringscheferna bör fastställa som mål att nå ett politisk samförstånd sommaren 2005. Utrikesministrarna bereder också Europeiska rådets beslut angående Kroatiens medlemskap. Andra frågor som diskuteras i Europeiska rådet i juni är bl.a. ekonomiska frågor, sysselsättnings- och miljöfrågor samt aktuella frågor gällande de yttre förbindelserna.

Avsikten är att under IGC-sessionen i samband med Europeiska rådet avsluta förhandlingarna om EU:s nya konstitutionella fördrag. Målet för utrikesministermötet är att nå enighet om så många frågor som möjligt som ännu är öppna gällande EU:s politikområden för att Europeiska rådet skall kunna koncentrera sig på de svåraste frågorna som gäller institutionerna, dvs. röstfördelningen i rådet (definitionen av kvalificerad majoritet) och kommissionens sammansättning. För Finland centrala frågor som utrikesministermötet behandlar är frågor gällande handelspolitik, straffrätt och kohesionspolitik (de nordliga mycket glest befolkade områdena).

När det gäller unionens yttre förbindelser behandlar utrikesministrarna överföringen av makten i Irak i juni till en interimsregering, den resolution om Irak som FN:s säkerhetsråd antog den 8 juni samt EU:s relationer till Irak. Kommissionens förslag till unionens Irakstrategi på mellanlång sikt utgör grunden för diskussionen om EU:s och Iraks relationer. Avsikten är att strategin antas vid Europeiska rådets möte i juni. Kommissionens förslag har tre mål: att Irak utvecklas till ett stabilt och demokratiskt land, att en öppen, stabil, hållbar och mångsidig marknadsekonomi skapas samt att Irak integreras ekonomiskt och politiskt i sitt område och i det öppna internationella systemet.

Ministrarna diskuterar också EU:s ståndpunkt till Burmas inträde i ASEM-samarbetet mellan EU och tio asiatiska länder. EU har tidigare konstaterat att Burma kunde ansluta sig till ASEM på vissa villkor, vilka dock tillsvidare inte har uppfyllts. Den sydostasiatiska samarbetsorganisationen ASEAN yrkade redan år 2001 att organisationens tre återstående medlemsländer, Burma medräknat, bör få inträde i ASEM följande gång samarbetet utvidgas. Beslutet om utvidgningen av ASEM har tillsvidare framskjutits, men efter EU:s utvidgning kommer ett fortsatt samarbete utan de nya EU-medlemsländerna att vara mycket svårt.

När det gäller situationen i Mellanöstern diskuterar ministrarna bl.a. Israels premiärminister Ariel Sharons Gazaplan, den humanitära situationen i Gaza samt EU:s och kvartettens roll i fredsprocessen i Mellanöstern. I fråga om yttre förbindelser behandlar rådet dessutom bl.a. verkställandet av granskningen av massförstörelsevapenstrategin samt situationen i Iran.


Ytterligare information: överinspektör Nina Hyvärinen, statsrådets EU-sekretariat, tfn (09) 1602 2150 och ambassadrådet Anne Huhtamäki, Europa-avdelningen, tfn (09) 1605 6097 eller 040 546 0456.

EU