Helsingforsprocessen inbjuder till diskussion om globaliseringen i nationella seminarier

Pressmeddelande 209/2004
23.9.2004


Helsingforsprocessens målsättning är att finna nya åtgärder för att främja en rättvisare och mera demokratisk globalisering. Det är fråga om ett initiativ från Finlands och Tanzanias utrikesministerier som samlar regeringar, medborgarorganisationer och företag från såväl söder som norr för att finna gemensamma lösningar på kontrollen över globaliseringen.

"Helsingforsprocessen försöker finna nya metoder för att stärka den demokratiska kontrollen över globaliseringen. Avsikten med denna process är att vidta genomförbara initiativ på två nivåer, å ena sidan om hur det internationella samarbetet kunde förnyas och å andra sidan konkreta initiativ till reformer genom vilka utvecklingen steg för steg kan ledas i en mera rättvis riktning. Diskussioner med andra regeringar vid FN:s generalförsamling bekräftar min uppfattning om att det finns ett behov av detta initiativ", konstaterar utrikesminister Erkki Tuomioja.

Finlands och Tanzanias utrikesministrar Erkki Tuomioja och Jakaya Kikwete leder en Helsingforsgrupp bestående av internationella aktörer som under våren skall utarbeta en egen rapport om nya initiativ och sammankalla en internationell Helsingforskonferens i september 2005.

Expertgrupper i arbete: säkerhet, demokrati och fattigdom diskuteras i seminarier

Det förberedande expertarbetet genomförs under 2004. I detta syfte har Helsingforsprocessen inrättat tre internationella expertgrupper som skall behandla kontrollen över globaliseringen, dvs. nya metoder för att lösa problem, den globala ekonomin eller finansieringen av utvecklingen samt mänsklig säkerhet. Avsikten är att man även skall föra en mera omfattande dialog, och därför finansierar utrikesministeriet ett nätverk mellan det finländska och det tanzaniska civila samhället kallat ”den globala medborgarplattformen”.

Under höstens lopp arrangerar varje expertgrupp ett nationellt seminarium. I serien ingår ett seminarium den 28 september med rubriken "Mänsklig säkerhet nu", seminariet "En demokratisering av kontrollen över globaliseringen - är det dags för en parlamentarisk dimension inom kontrollen över globaliseringen?” den 13 oktober och seminariet ”Millenniemålen i fara - vem skall finansiera utvecklingen?” i november. Seminarierna planeras av utrikesministeriet i samarbete med sekretariatet för den globala medborgarplattformen och Helsingforsprocessen.

Närmare upplysningar: informationsenhetens chef Erja Tikka, utrikesministeriet, tfn 09 160 55 818, och programdirektör Juha Mustonen, tfn 040 583 0945, Helsingforsprocessens sekretariat/information













Helsingforsprocessens webbsidor(Länk till en annan webbplats.)

Den globala medborgarplattformen(Länk till en annan webbplats.)