I Genève firas 75-årsjubileet av den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna och samlas till det globala flyktingforumet

Den 11–12 december firas 75-årsdagen av FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna i Genève i Schweiz. Det globala flyktingforumet sammanträder också i Genève den 13–15 december. Statssekreterare Lauri Tierala representerar Finland vid både festtillställningen och forumet.

Med anledning av 75-årsjubileet har kontoret för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter bett medlemsländerna komma med konkreta åtaganden i fråga om de mänskliga rättigheterna. Åtagandena ingås i Genève den 11 december.

Finland lovar förbättra uppföljningen av uppfyllelsen av människorättsåtagandena. Regeringen behandlar årligen de avgöranden, slutsatser och rekommendationer som internationella människorättsövervakningsorgan har gett Finland och beslutar om åtgärder. Finland har också lanserat en databank som innehåller de rekommendationer som Finland fått av de internationella tillsynsorganen (FN och Europarådet). Finland inför indikatorer för de grundläggande och mänskliga rättigheterna under regeringsperioden och bereder en fjärde nationell handlingsplan för de grundläggande och mänskliga rättigheterna. Ytterligare ska Finland främja dialogen med det civila samhället och det civila samhällets möjligheter att delta.

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna antogs av FN:s generalförsamling för 75 år sedan den 10 december 1948. Förklaringen fastställer en minimistandard för staternas förpliktelser att respektera, skydda och tillgodose de mänskliga rättigheterna. Förklaringen är en av de betydelsefullaste och mest översatta handlingarna i historien. Den ligger också till grund för många människorättskonventioner, inklusive de allra viktigaste internationella människorättskonventionerna.

Det globala flyktingforumet (Global Refugee Forum) ordnas nu för andra gången den 13-15 december. Flyktingforumet som ordnas vart fjärde år är en fortsättning på initiativet Global Compact som FN:s generalförsamling enade om i december 2018.

Flyktingforumet ska skapa sig en bild av dagens läge och bidra till de internationella insatserna i en tid då miljontals människor drabbas av krig, konflikter, förföljelser och naturkatastrofer och antalet flyktingar är rekordstort. Forumet sammanför regeringar, internationella organisationer, lokala myndigheter, aktörer inom det civila samhället, den privata sektorn och mottagarsamhällena samt flyktingar. 

Statssekreterare Lauri Tierala besöker Genève den 12–13 december och deltar i såväl jubileumsfesten som flyktingforumet. Statssekreteraren träffar bland annat Nada al Nashif, biträdande högkommissarie för mänskliga rättigheter vid FN, och Kelly T. Clements, biträdande högkommissarie för FN:s flyktingorganisation UNHCR. Statssekreterare Tierala har också flera möten med företrädare för andra länder och organisationer, såsom Internationella rödakorskommittén och Internationella migrationsorganisation IOM:s ledning.

I diskussionerna lyfts fram bland annat Rysslands anfallskrig mot Ukraina som Finland kraftigt fördömer, och det aktuella läget i det ockuperade Palestinska området. Likaså tas det upp frågor som gäller de många utdragna kriserna.

Läs mer: 

Mer information

  • Suvi Tuominen, ansvarig tjänsteman, enheten för politiska frågor om mänskliga rättigheter, tfn +358 295 350 735
  • Katariina Tervakangas, ansvarig tjänsteman, enheten för humanitärt bistånd och humanitär biståndspolitik, tfn +358 295 350 954
  • Utrikesministeriets e-postadresser har formen [email protected].