För kännedom: finländare får resa till Finland även efter att gränserna stängts, kom ihåg karantänen i bägge länderna

MEDBORGARTJÄNSTNOTIS 17.3.2020

Finland stänger sina gränser 19.3.2020 klockan 00.00. För finländare och personer som har uppehållstillstånd och bor i Finland är hemresan möjlig även efter detta. Finska resenärer rekommenderas omedelbart att återvända till Finland. Trafikförbindelserna minskar snabbt.

Estland har redan stängt sina gränser för utlänningar. De finska medborgare som bor permanent i Estland och har uppehållstillstånd, har dock rätt att återvända till Estland.

Kom ihåg två veckors karantän!

I Finland och Estland finns det mycket personer vars arbete, hem och familj fördelar sig till bägge länderna. I sådana fall är det på sin plats att överväga i vilket land det är lättare att stanna tills epidemin börjar lätta. Snabba besök mellan länderna kan man inte i nuläget göra eftersom en två veckors karantän väntar efter gränsövergången i bägge länderna.

I Estland förbinder sig en inresande genom underteckning att stanna i karantän i två veckor. Enligt inrikesministeriet kommer saken att övervakas genom slumpmässiga kontroller.

Enligt den finska regeringens linjedragningar om speciella åtgärder dirigeras återvändande finländare och i Finland fast bosatta personer till omständigheter som motsvarar två veckors karantän. Om tidpunkten för återvändande till arbete och om två veckors frånvaro från arbetet ska den som återvänder till Finland komma överens med sin arbetsgivare.

Detaljuppgifter kan väntas. Ambassaden följer med utvecklingen av läget och meddelar om förändringarna i de sociala medierna och på sin hemsida. 

Information till finländare om situationen som råder för resenärer mellan Estland och Finland (Öppnar nytt fönster)

Regeringens åtgärder: https://vnk.fi/sv/forstasidan(Länk till en annan webbplats.)