Toimittaja Rain Koolille korkea Suomen kunniamerkki

Toimittaja Rain Koolille on myönnetty Suomen Leijonan ritarikunnan ritarimerkki ansioistaan Viron ja Suomen välisissä suhteissa.  Koolin ainutlaatuinen toimittajan ura Suomessa ja Virossa on tehnyt hänestä luotetun asiantuntijan molempien maiden mediassa. Kunniamerkki luovutettiin Suomen suurlähetystön juhlatilaisuudessa perjantaina, 20. syyskuuta 2024.

Toimittaja Rain Kooli on arvostettu asiantuntija sekä Suomen että Viron mediassa.

”Rain Kooli on terävänäköinen tarkkailija ja kommentaattori kummankin maan mediassa. Hän välittää Ylellä suomalaisille mielenkiintoista ja asiantuntevaa tietoa Virosta. Pitkäaikaisella Suomen-tuntemuksellaan hän täyttää tärkeää tehtävää virolaisen median Suomi-asiantuntijana, joka osaa avata suomalaista yhteiskuntaa virolaisille. Edustusto arvostaa suuresti Rain Koolin panosta Suomen ja Viron välisessä tiedonvälityksessä”, suurlähettiläs Vesa Vasara perustelee.

”Riippumattoman ammattimaisen ja vapaan median merkitys luotettavan tiedon tuottajana ja välittäjänä on korvaamatonta, se on edellytys demokratian toimivuudelle, ” lähettiläs korosti.

Rain Kooli (s. 1971) on Ylen Viron-toimittaja. Kooli on tehnyt merkittävän osan yli 30 vuotta kestäneestä journalistin urastaan Suomessa. 1990- ja 2000-luvuilla hän asui Kymenlaaksossa ja työskenteli suomenkielisenä toimittajana sanomalehdissä Kymen Sanomat, Kouvolan Sanomat ja Anjalankosken Sanomat sekä Yle Radio Itä-Uudenmaan toimituksessa. Palattuaan Viroon 2000-luvun lopulla hän on työskennellyt Eesti Päevaleht -lehdessä, kirjoittanut kolumneja sekä Suomen että Viron medioille ja toiminut mielipidekirjoitustoimittajana sekä Delfissä että ERR:ssä. Rain Kooli on myös työskennellyt ERR:ssä juontajana sekä televisiossa että radiossa.