Tiedote suomalaisille Viron ja Suomen välisestä matkustustilanteesta

Täydennetty 16.3.2020

HUOM! Päivitetty 16.3.2020 tiedotetta matkustusasiakirjojen osalta, uusi osio löytyy tiedotteen lopusta.

Koronaviruspandemian vuoksi myös Viro sulkee rajojaan. Tiistaista 17.3.2020 lähtien Viro sallii maahantulon vain Viron kansalaisille, sekä Virossa oleskeluluvan omaaville. Samoin niille ulkomaan kansalaisille, joilla on Virossa perheenjäseniä.

Samalla Viro palauttaa rajatarkastukset. Kaikkien Viroon saapuvien on jäätävä kahdeksi viikoksi karanteeniin. Maahan päästetään kansainvälinen tavaraliikenne (mm. elintarvike-, lääke- ja polttoainetuonti). Viroa voivat käyttää kauttakulkumaana ulkomaalaiset, jotka ovat palaamassa kotimaihinsa, jos heillä ei ole COVID-19 -oireita.

Paluu Virosta Suomeen

Kaikkien maassa olevien turistien kannattaa ottaen huomioon, että matkustusrajoitus tulee vaikuttamaan liikenneyhteyksiin. Pääsy kotiin voi myöhemmin vaikeutua. Maasta poistumiseen ei tule rajoituksia.

Tietoja paluumahdollisuuksista pitää etsiä ensisijaisesti itse. Paluuasioita järjestävät laiva- ja lentoyhtiöt sekä matkanjärjestäjät, ei ulkoministeriö. Ulkoministeriön päivystyskeskukseen tulee soittaa vain hätätilanteessa. Matkan keskeytyminen ja paluun vaikeutuminen koronavirustilanteen johdosta ei ole hätätilanne.

Vironsuomalaisten paluu Viroon

Omien kansalaisten lisäksi Viroon voivat saapua Viron määrä- tai pitkäaikaisen oleskeluluvan ja asumisoikeuden omaavat ulkomaalaiset sekä määräaikaisen tai pysyvän oleskeluoikeuden omaavat EU:n, ETA-alueiden ja Sveitsin kansalaiset, samoin heidän lähisukulaisensa tai puolisot. Oireita havainnoidaan rajalla.

Suomen ja Viron välillä on runsaasti henkilöitä, joilla on työ, koti ja perhe kahdessa maassa. Tällaisessa tapauksessa kannattaa harkita, kumpaan maahan on nyt helpompi jäädä siihen asti, kunnes epidemia hellittää. Pikaisia vierailuja maasta toiseen ei nyt voi tehdä, koska molemmissa päissä odottaa kahden viikon karanteeni rajanylityksen jälkeen.

Nyt ei kannata matkustaa

Sekä Viron että Suomen ulkoministeriöt ovat suositelleet välttämään matkustamista nykyisessä poikkeuksellisessa tilanteessa. Tämä koskee kaikkia maita. Useat maat sulkevat rajojaan ja asettavat rajoituksia liikkumiseen maan sisällä. Suomesta saapuvia asetetaan monissa maissa 14 vuorokauden karanteeniin. Lentoliikenteessä ilmoitetaan uusista reittikeskeytyksistä joka päivä.

Seuraa paikallista uutisointia ja viranomaisten tiedottamista. Suomen suurlähetystö seuraa tilannetta ja tiedottaa muuttuvista tilanteista. Kannattaa seurata aktiivisesti viranomaisten sekä laiva- ja lentoyhtiöiden viestintäkanavia.

Suomen Tallinnan-suurlähetystön Facebook: https://www.facebook.com/SoomeSuursaatkondTallinn(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Lisätietoja:

Viron sisäministeriön ohjeet rajanylitykseen 17.3.2020 alkaen (viroksi) : https://www.siseministeerium.ee/et/uudised/piiriuletuse-reeglid-alates-17-martsist(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Ajankohtainen Viron terveysviraston tieto koronatilanteesta (Terviseamet) : https://www.terviseamet.ee/et/uuskoroonaviirus(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Viron hallituksen päätös rajanylityksen rajoituksista, 15.3.2020: https://www.valitsus.ee/et/uudised/valitsus-kinnitas-otsused-ajutise-kontrolli-taastamise-kohta-eesti-riigipiiril(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Ulkoministeriön suositus matkailun välttämisestä, 14.3.2020:  https://um.fi/ajankohtaista/-/asset_publisher/gc654PySnjTX/content/ulkoministeri-c3-b6-c3-a4l-c3-a4-matkusta-ulkomaille-(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Viron ulkoministeriön suositus saapua viipymättä kotiin, 15.3.2020: https://vm.ee/et/uudised/valisministeeriumi-reisiinfo-soovitame-reisil-olijatel-suhelda-eestisse-tagasitulekuks-reisi(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Tallinkin tiedote 15.3.2020 : https://www.tallinksilja.fi/ajankohtaista(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Viking Linen infosivu: https://www.vikingline.fi/valitse-matka/aikataulut-yhteydet-satamiin/poikkeusaikataulut/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Eckerö Linen tiedote 15.3.2020: https://www.eckeroline.fi/blog/ajankohtaista-koronaviruksesta/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Finnairin lentoinfo: https://www.finnair.com/fi/fi/flightinfo(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Konsulikriisipäivystys: https://um.fi/paivystys-24/7(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Muista passi tai henkilökortti – jos on pakko matkustaa!

Viro palauttaa rajatarkastukset tiistaista 17.3.2020 lähtien. Samalla Viro sallii maahantulon vain Viron kansalaisille, sekä Virossa oleskeluluvan omaaville. Virossa asuva Suomen kansalainen pääsee siis palaamaan Viroon myös tiistain jälkeen.

Rajatarkastuksen palauttaminen on nostanut jälleen epätietoisuutta matkustusasiakirjoista. Muistutamme, että Viroon saapuvalla Suomen kansalaisella tulee aina olla mukanaan virallinen matkustusasiakirja, jollaisia ovat poliisin tai Suomen edustuston Suomen kansalaiselle myöntämä passi tai kuvallinen henkilökortti. Ajokortti tai esim. kuvallinen Kela-kortti eivät ole hyväksyttäviä matkustusasiakirjoja! Myöskään Viron viranomaisten myöntämä ID-kortti ei ole Suomen kansalaisen matkustusasiakirja.

Huomaa kuitenkin, että Virossa asuvalla Suomen kansalaisella pitää olla mukanaan suomalaisen matkustusasiakirjan lisäksi myös Viron ID-kortti, jolla voi todistaa oleskeluoikeuden Virossa.  

Suomen ulkoministeriön suositus on välttää nyt kaikkea matkustamista. Jos matkustaminen on kuitenkin välttämätöntä, on syytä varautua siihen, että liikenne ei toimi normaalisti. Yhä useammat maat ovat ilmoittaneet rajojen sulkemisesta. Laiva- ja lentoyhtiöt ovat ilmoittavat uusista peruutuksista.

Esimerkiksi Tallinkin Silja Europa keskeyttää liikennöinnin Tallinnan ja Helsingin välillä 17.3.2020 alkaen, ja Sea Wind ei ota henkilömatkustajia Muuga-Vuosaari reitille. Viking Line vähentää XPRS:n vuoroja 17.3.2020 alkaen. Finnair keskeyttää lennot Tallinnaan ja Tarttoon 17.3. alkaen, ja se koskee jo 16.3. Helsingistä Tallinnaan klo 23.50 lähtevää vuoroa.

Toistaiseksi laivayhtiöiden reittiliikenne Helsingin ja Tallinnan välillä kulkee normaalisti. Kannattaa kuitenkin varautua nopeastikin muuttuviin tilanteisiin. Seuraa itse tilannetta suoraan liikenneyhtiöiden viestinnästä.

Tallink: https://www.tallinksilja.fi/etsi-matka(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Viking Line: https://www.vikingline.fi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Eckerö Line: https://www.eckeroline.fi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

DFDS: https://www.dfds.com/fi-fi/rahtialusliikenne/reitit-ja-aikataulut/paldiski-hanko(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Finnair: https://www.finnair.com/fi/fi/flightinfo(Linkki toiselle web-sivustolle.)