Suomi avasi Tarttoon kunniakonsulaatin

Suomen Tarton kunniankonsulaatti avattiin uudelleen torstaina 16. kesäkuuta. Uutena kunniakonsulina aloitti Verni Loodmaa. Kunniakonsulaatti sijaitsee hotelli Pallaksen tiloissa. Loodmaa johtaa Tartossa London- ja Pallas-hotelleja.

Se on avattu! Hallintojohtaja Ari Rouhe Suomen ulkoministeriöstä, suurlähettiläs Kirsti Narinen, kunniakonsuli Verni Loodmaa, Lea Loodmaa, kaupunginjohtaja Urmas Klaas.

Suurlähettiläs Kirsti Narinen muistutti avajaistilaisuudessa, että Suomella on pitkät kulttuuri- ja tiedesuhteet Tarttoon. Tartossa toimii Suomen Viron-instituutin toimipiste, Tampere-maja, Inkeri-talo ja suomalainen koulu. On aktiivisia suomalaisopiskelijoita ja Pohjoismaiden neuvoston toimipiste.

- Tätä verkostoa halusimme vahvistaa talouden ja yhteiskuntasuhteiden osaajalla. Kunniakonsulin tehtävä painottuu nykyään taloudelliseen yhteistyöhön ja verkottumiseen. Tämä on yhteisen kumppanuuden paras perusta ja uusien mahdollisuuksien löytämisen avain. Suomen läsnäolo Tartossa saa nyt vielä yhden hienon ulottuvuuden, totesi suurlähettiläs Narinen.

Kunniakonsulin tehtävien ytimessä on nykyään taloutta edistävään Team Finlandiin kuuluminen.

- On tärkeää, että suomalainen elinkeinoelämä oppii tuntemaan paremmin Tarton mahdollisuudet, eikä jää ainoastaan Tallinnan alueelle, huomautti Suomen ulkoministeriön hallintojohtaja Ari Rouhe.

- Kunniakonsulaatin avaaminen on osoitus Tarton merkityksestä Suomelle. Uskon, että Tartossa on paljon mahdollisuuksia, jolla houkutella suomalaisia kauemmaksikin. Täällä on paljon nähtävää, paljon liiketoimintamahdollisuuksia ja on kulttuuria, josta nauttia, Verni Loodmaa totesi.

Kaupunginjohtaja Urmas Klaas lisäsi yhteistyön pitkään listaan myös kaupunkiyhteistyön.

- Nyt aletaan selvittää Helsingin ja Tallinnan välisen tunnelin kannattavuutta. Mutta Tartolla on ilmasilta Suomeen jo olemassa jokapäiväisten Finnairin lentojen kautta, totesi Klaas.

Uusi kunniakonsulaatti sijaitsee Pallas-hotellin tiloissa, osoitteessa Riia 4, Tartto.

Verni Loodmaa vastasi vuosina 1989-1992 Tarton kaupungin ulkosuhteista. Hän oli mm. luomassa uudelleenitsenäistymisen jälkeen ystävyyskaupunkiverkostoa. Vuodesta 1992 lähtien on hän toiminut turismialalla. Loodmaa valittiin 2013 Viron Hotelli- ja Ravintolaliiton puheenjohtajaksi.

Suomella on Virossa kunniakonsulaatit lisäksi Pärnussa ja Narvassa. Kunniakonsulit ovat osa taloussuhteita edistävää Team Finland –verkostoa.

Suomen ensimmäisenä kunniakonsulina Tartossa toimi 1929-34 Oskar Rütli. Vuonna 1934 tehtävässä jatkoi Alfred Kõva aina kunniakonsulaatin sulkemiseen saakka. Viron uudelleenitsenäistymisen jälkeen Tarttoon perustettiin suurlähetystön toimipiste 1992. Viisumipakon poistumisen jälkeen toimipisteen korvasi kunniakonsulaatti. Kunniakonsulina toimi vuosina 2005-2015 Toivo Kabanen.

Lisätietoja:

Kunniakonsuli Verni Loodmaa, + 372 503 4722, [email protected]

Konsuli Anneli Nummelin, + 372 610 3200, [email protected]

Lehdistöneuvos Hannele Valkeeniemi, + 372 511 8548, [email protected]