Muista alkoholin oman käytön tuontiraja myös Latvian ja Viron rajalla

Latviaan suuntautuva viinaralli on ollut runsaasti esillä mediassa viime aikoina. Samalla osalta suomalaisista on unohtunut, että alkoholin tuontirajoitus koskee myös Latvian ja Viron rajaa.

Viime aikoina rajalla on jäänyt kiinni suomalaisia, jotka ovat tuoneet alkoholia enemmän kuin EU-määräykset sallivat. Selitykset omasta käytöstä eivät ole olleet uskottavia.

Määräykset ovat samat kuin Suomen ja Viron rajalla: oman käytön rajaksi katsotaan 110 litraa olutta, 90 litraa viiniä, 20 litraa ns. välituotteita (max 22 %) ja 10 l väkeviä. Viron tullille uskottavan selityksen antaminen voi olla hankalaa. ”Jotta rajanylitys sujuisi huolettomasti, suosittelemme pitämään tuontirajat mielessä. Määrän ylittyessä tulliviranomaiset vaativat selvitystä, onko alkoholi mahdollisesti tarkoitettu eteenpäin myytäväksi tai yritystoimintaan. Rajan ylittyessä tilannetta katsotaan tapauskohtaisesti, ja on varauduttava veron perintään”, kertoo Viron Tulli- ja Veroviraston viestintäjohtaja Rainer Laurits.

Viron tulli tutkii ja seuraa alkoholin laitonta jälleenmyyntiä. Toistuvasti liikkuvia on saatu kiinni esimerkiksi rekisterikilven tunnistusjärjestelmän avulla.

Latvian parlamentti päätti 27. heinäkuuta alkoholin, tupakan ja polttoaineiden valmisteverojen korotuksesta. Korotukset tehdään asteittain vuosina 2018, 2019 ja 2020.

Lue lisää:

Tuontirajoitukset Viroon (Viron Tulli- ja veroverovirasto) :
http://www.emta.ee/eng/private-client/travelling-moving-consignments/eu-countries/customs-regulations-persons-travelling(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Tuontirajoitukset Suomeen (Suomen Tulli) :

http://tulli.fi/henkiloasiakkaat/matkailijalle/alkoholi(Linkki toiselle web-sivustolle.)