Koronavirusuutiset Virossa

Koronavirusuutiset Virossa

Tutustu ohessa Viron koronatilanteeseen sekä maahantulon ohjeisiin. Sisärajavalvonta on päättynyt 26.7.2021. Tämä tarkoittaa, että liikenne EU- ja Schengen-maista Suomeen on rajoituksitta sallittua.

Rajanylitys Virosta Suomeen

Liikenne Virosta Suomeen on rajoituksitta sallittua, mutta Suomeen saapuvia henkilöitä koskevat kuitenkin edelleen maahantulon tartuntatautilain mukaiset velvoitteet ja terveysviranomaisten ohjeet. 

Kun tulet Suomeen korkean riskin maasta (kuten Virosta) ja olet syntynyt vuonna 2005 tai sitä aikaisemmin, sinun tulee osallistua maahantulon yhteydessä järjestettäviin terveysturvallisuustoimenpiteisiin.

Maahan tullessasi sinulta voidaan tarkistaa todistus negatiivisesta koronatestistä, sairastetusta taudista ja/tai annetuista rokotuksista. EU-maissa asuvat voivat esittää maahan tullessa EU:n koronatodistuksen. Suomessa asuvat saavat EU:n koronatodistuksen Omakannasta.

Kun sinulla on riskimaasta tullessasi todistus hyväksyttävästä COVID-19-rokotussarjasta ja viimeisestä rokotusannoksesta on kulunut aikaa vähintään seitsemän vuorokautta tai todistus 6 kuukauden sisällä sairastetusta laboratoriovarmistetusta koronavirustaudista, sinun ei tarvitse osallistua koronavirustesteihin maahantulon yhteydessä.

Kun sinulla on riskimaasta tullessasi todistus negatiivisesta tuloksesta koronavirustestissä, joka on otettu enintään 72 tuntia ennen Suomeen saapumista TAI koronarokotussarjan ensimmäisestä rokoteannoksesta, joka on saatu vähintään 14 vuorokautta ennen saapumista, sinun tulee osallistua koronavirustestiin 3–5 vuorokauden (72–120 tunnin) aikana Suomeen saapumisesta.

Kun sinulla riskimaasta tullessasi ei ole mitään yllä mainituista todistuksista, sinun tulee osallistua koronavirustestiin sekä maahantulopisteellä että 3–5 vuorokauden (72–120 tunnin) aikana Suomeen saapumisesta.

Huomaathan, että kaikki maahantulon yhteydessä Suomessa tehtävät koronavirustestit ovat pakollisia tartuntatautilain väliaikaisten muutosten mukaan. Vaikka et saisi erillistä kutsua, sinun on mentävä testeihin. Testit ovat maksuttomia. Jos täysi-ikäinen maahantulija kieltäytyy pakollisesta koronatestistä, voi rangaistuksena olla sakkoa.

​​​​​​​HUOM! Suomessa on 16.10.21 alkaen käytössä rokotuspassi. Passia voidaan vaatia julkisissa sisätiloissa kuten baareissa, yökerhoissa ja ruokaravintoloissa. Yleisötilaisuuksissa passia voidaan edellyttää esimerkiksi teattereissa, messuilla ja konserteissa. Sama koskee sisäliikuntapaikkoja, museoita, taidenäyttelyitä ja vastaavia kulttuuritiloja. Koronapassi vaaditaan vain alueilla, joilla on voimassa koronarajoituksia. Koronapassin edellytyksenä on joko saatu rokotesuoja, 72 tunnin sisällä saatu negatiivinen koronatesti tai todistus sairastetusta koronataudista. Koronapassia voidaan vaatia 16-vuotiailta ja sitä vanhemmilta.

Kontaktien välttäminen

On vahvasti suositeltavaa, että vältät kontakteja, kun

- odotat tulosta maahantulopisteellä tai 3–5 vuorokautta (72–120 h) maahan saapumisesta tehdystä testistä ja/tai

- sinun tulee mennä koronatestiin 3–5 vuorokauden (72–120 h) kuluttua maahan saapumisesta.

On suositeltavaa, että vältät kontakteja muihin kuin samassa asunnossa tai majapaikassa asuviin ihmisiin. Kontaktien välttäminen on vapaaehtoista. Se on kuitenkin erityisen tärkeää, jotta koronaviruksen muunnokset eivät pääsisi leviämään.

On vahvasti suositeltavaa, että kontaktien välttämisen aikana pysyt sisällä, etkä esimerkiksi käytä julkisia liikennevälineitä tai mene kauppaan.

Jos olet tekemisissä muiden ihmisten kanssa, pidä riittävä turvaväli ja käytä kasvomaskia ajantasaisten suositusten mukaisesti. Noudata muutenkin terveysviranomaisten antamia ohjeita.

Tartuntatautilain väliaikaisten muutosten mukaan seuraavien henkilöiden ei tarvitse esittää todistuksia tai osallistua koronavirustestiin maahantulopisteellä: Keitä maahantulon yhteydessä tehtävät terveysturvallisuustoimet eivät koske?(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)

*

Tarkistathan aina ennen matkaa voimassa olevat matkustusrajoitukset Rajavartiolaitoksen sivuilta(Linkki toiselle verkkosivustolle). FINENTRYssä(Linkki toiselle verkkosivustolle) varattu testausaika sujuvoittaa maahantuloa.

Lue lisää:

​​​​Rajanylitys Suomesta Viroon​​

​​​​​​​Suomi kuuluu Viron maahantulomallin punaiseen kategoriaan (14 vuorokauden koronatartuntojen ilmaantuvuusluku on yli 200). Se tarkoittaa, että Viroon voivat saapua vapaasti ne, joilla on todistus täydestä rokotussarjasta tai sairastetusta taudista.  Rokottamattomien maahantulijoiden täytyy jäädä 10 päivän omaehtoiseen karanteeniin, jota voi lyhentää toisella testillä, jonka voi tehdä kuudentena päivänä ensimmäisestä testistä. Ensimmäisen testin voi tehdä maksimissaan 72 h ennen maahantuloa, koronatestin voi tehdä myös maahantulon yhteydessä.

Testivaatimus ei koske alle 12-vuotiaita lapsia eikä tiettyjä muita erityisryhmiä.

​​​​​
HUOM! 1.12.21 alkaen Viro vaatii kaikkien maahan saapuvien täyttävän Viron Terveysviraston kyselylomakkeen(Linkki toiselle verkkosivustolle).​​​​​​​

​​​​​​​Terveysvirasto suosittaa lisäksi kaikille saapuville matkustajille PCR-testiä omikronvariantin leviämisriskin vuoksi.

Tuoreimman tiedon Viron rajoituksista ja määräyksistä löytää Viron hallituksen poikkeustilasivulta www.kriis.ee(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) (Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)ja Viron ulkoministeriön sivulta www.vm.ee(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan).

Koronaviruksen leviämisen riskitaso on Virossa kohtalaisella tasolla.

HUOM! 25.10.21 alkaen rokottamattomat henkilöt eivät pääse julkisiin paikkoihin, mukaan lukien teatterit, elokuvateatterit, konserttisalit, konferenssitilat, museot ja näyttelytilat, viihdetapahtumat sekä ravintolat, baarit ja kahvilat. Niihin pääsee todistuksella täydestä rokotussarjasta tai kuuden kuukauden sisällä sairastetusta koronaviruksen aiheuttamasta taudista, eikä negatiivinen koronatestitulos enää riitä. Vaatimus on voimassa 10.1.22 saakka. 1.11.21 alkaen vaaditaan myös 12-18-vuotiailta joko rokotustodistus, todistus kuuden kuukauden sisällä sairastetusta koronaviruksen aiheuttamasta taudista, tai todistus negatiivisesta koronatestistä.

Virossa on maskinkäyttöpakko 29.10.21 alkaen kaikissa julkisissa tiloissa, myös niissä, joissa vaaditaan koronatodistus. Maskipakko ei koske alle 12-vuotiaita.

​​​​​​​1.11.21 alkaen julkisten tapahtumien ja toiminnan tulee päättyä klo 23. Julkisissa sisätiloissa on voimassa liikkumiskielto klo 23-06. Rajoitus ei koske mm. kauppojen aukioloaikoja, ruoan ulosmyynti sallitaan.

Huolehdi terveysturvallisuudesta: käytä maskia, pese käsiä ja huolehdi etäisyyksistä.

​​​​​​​Tutustu Virossa voimassa oleviin rajoituksiin sivustolla www.kriis.ee.(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Suurlähetystö suosittelee matkustusilmoituksen(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) tekemistä kaikille matkailijoille ja maassa jo oleskeleville. ​​​​​​

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö [email protected] (avautuu uuteen ikkunaan).

Konsulaatin asiakaspalvelu on auki maanantaista perjantaihin klo 9–12. Hätätapauksissa myös klo 1316.

Virka-ajan ulkopuolella hädänalaiset voivat soittaa ulkoministeriön päivystyskeskuksen numeroon +358 9160 55555. 

Linkit:

Ulkoministeriö: Kysymyksiä ja vastauksia matkustamisesta ja koronaviruksesta (avautuu uuteen ikkunaan)
​​​​​Suomeksi: Rajavartiolaitoksen ohjeistus matkustajille maahantuloa koskien(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)
På svenska: Gränsbevakningsväsendets anvisningar om inresan till resenärer(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)  
In English: The instructions of the Finnish Border Guard to passengers regarding entry to Finland(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)

Viron hallituksen poikkeustilasivu(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)
Viron terveysviranomaisen ohjeistuksia (Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)(ENG)