Ulkoministeri Valtonen yhteispohjoismaiselle ministerivierailulle Nigeriaan ja Ghanaan

Vierailun tavoitteena on vahvistaa poliittisia ja kaupallisia suhteita keskeisten länsiafrikkalaisten maiden kanssa.

Matkan aikana 12.–14. elokuuta ulkoministeri Elina Valtonen tapaa yhdessä muiden pohjoismaiden edustajien kanssa muun muassa Nigerian presidentti Bola Ahmed Tinubun ja ulkoministeri Yusuf Maitama Tuggarin sekä Ghanan presidentti Nana Akufo-Addon ja ulkoministeri Shirley Ayorkor Botchweyn. Molemmissa maissa tavataan myös kansalaisjärjestöjä ja pohjoismaisten yritysten edustajia. Tapaamisten aiheina ovat globaali turvallisuus ja monenkeskinen yhteistyö, kauppa ja investoinnit, ilmastonmuutos ja vihreä siirtymä, sekä Länsi-Afrikan alueelliset turvallisuuskysymykset ja kehitys.

”Afrikan maiden painoarvo kansainvälisessä politiikassa on huomattava ja maiden kaupallistaloudellinen merkitys on kasvanut entisestään. Tekemällä yhteistyötä Nigerian ja Ghanan kaltaisten maiden kanssa voimme saavuttaa merkittäviä edistysaskelia esimerkiksi globaalien turvallisuushaasteiden ja ilmastonmuutoksen vastaisessa työssä. Lisäksi näen kaikkia osapuolia hyödyttävää potentiaalia maidemme välisten kaupallisten suhteiden syventämisessä. Esimerkiksi suomalaisyrityksillä on tarjota lukuisia erilaisia palveluita, tuotteita ja innovaatioita, joista voisi olla hyötyä maiden digitalisaation ja vihreän siirtymän edistämisessä”, ministeri Valtonen toteaa.

Kaikki Pohjoismaat haluavat syventää yhteistyötä afrikkalaisten kumppaneiden kanssa. Yhteispohjoismaisen vierailun lisäksi yhteistyötä edistetään muun muassa vuosittaisissa Pohjoismaat–Afrikka-ulkoministerikokouksissa, joista viimeisin järjestettiin Kööpenhaminassa, Tanskassa 2.toukokuuta 2024.

Lisätietoja

  • Matias Pajula, ulkoministerin erityisavustaja, +358 295 350 571
  • Anna Rautvuori, tiiminvetäjä Länsi- ja Keski-Afrikka, Pohjoisen ja läntisen Afrikan yksikkö puh. +358 29 5350 157
  • Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected]