Asevelvollisuus

Jos olet miespuolinen Suomen kansalainen ja asut ulkomailla, olet kutsunnanalainen sinä vuonna kun täytät 18 vuotta. Voit hoitaa kutsuntavelvoitteesi asuinmaassasi olevan Suomen edustuston välityksellä.

Asevelvollisena sinulla ei ole velvollisuutta tulla kutsuntaan eikä varusmiespalvelukseen, jos sinulla on myös toisen valtion kansalaisuus ja asuinpaikkasi on viimeiset seitsemän vuotta ollut muualla kuin Suomessa.

Kuva: Puolustusvoimat
Kuva: Puolustusvoimat

Jos sinulla on useampi kansalaisuus, saatat toisen kotimaasi lainsäädännön mukaan olla asevelvollinen, vaikka olisitkin suorittanut asevelvollisuuden Suomessa. 

Ellet ole suorittanut ase- tai siviilipalvelusta, voidaan passi myöntää sinulle enintään sen vuoden loppuun, jolloin täytät 28 vuotta.

Asevelvollisuuden suorittamiseen voidaan hakemuksesta myöntää lykkäystä, tai erityistapauksissa sinut voidaan kokonaan vapauttaa asevelvollisuudesta. Naisena voit hakeutua vapaaehtoiseen asepalvelukseen. Vakaumuksellisista syistä sinut voidaan määrätä aseettomaan tai siviilipalvelukseen.

Puolustusvoimien aluetoimistot auttavat ja palvelevat asevelvollisia. Ulkomailla asuvan aluetoimisto määräytyy henkilön väestökirjanpitokunnan mukaan.

Lisätietoja Puolustusvoimien sivuilta.