Naton huippukokous ja rauhaturva esillä ulko- ja turvallisuuspoliittisessa valiokunnassa

Valtioneuvoston tiedotusyksikön tiedote 299/2002

Tasavallan presidentin ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisen valiokunnan kokouksessa käsiteltiin perjantaina 15. marraskuuta muun muassa Suomen osallistumista rauhanturvaoperaatioihin vuonna 2003, Prahassa 21.-22. marraskuuta pidettävää Naton huippukokousta ja Irakin tilannetta.

Suomen tavoitteena on lähettää esikunta- ja vartiokomppania UNMEE-operaatioon Etiopian ja Eritrean rajalle kesäkuussa 2003. Suomi jatkaa osallistumistaan KFOR-operaatioon Kosovossa nykyisellä vahvuudella ja ottaa yhden prikaatin johtovastuun toukokuussa 2003. bosnia-Hertsegovinan SFOR-operaatiosta vetäydytään vuoden 2003 aikana. Suomi jatkaa ISAF-operaatiossa Afganistanissa. Suomen osallistumista sotilastarkkailijaoperaatioihin on tarkoitus jatkaa ennallaan.

Naton huippukokous Prahassa

Prahassa järjestetään 21. ja 22. marraskuuta Naton neuvoston huippukokous samoin kuin euroatlanttisen kumppanuusneuvoston (EAPC) valtion- ja hallitusten päämiesten kokous. Naton neuvoston asialistalla ovat keskeisinä aiheina Naton laajentuminen, terrorismin ja uusien uhkien vastainen toiminta sekä Naton sisäinen uudistuminen, ml. liittokunnan voimavarakysymykset.

EAPC-kokouksen tärkeimmät kysymykset keskittyvät rauhankumppanuuden edelleenkehittämiseen samoin kuin kumppanimaiden yhteistyöhön Naton kanssa terrorisminvastaisessa toiminnassa. EAPC:ssä tehtävät päätökset huomioivat myös Suomen ja Ruotsin vuosina 2001 ja 2002 tekemät ehdotukset rauhankumppanuuden kehittämisestä.

Irak

Valiokunta keskusteli Irakia koskeneesta YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmasta, joka edellyttää Irakilta joukkotuhoaseiden riisuntaa ja asetarkastajien paluuta Irakiin. Suomi antaa täyden tukensa päätöslauselmalle ja edellyttää Irakilta siinä vaadittujen toimien täytäntöönpanoa.


Lisätietoja: osastopäällikkö Markus Lyra, ulkoministeriö, puh. 09 1605 5032
















NATO
ulko- ja turvallisuuspolitiikka