Minister Vilén: Vi måste slippa de praktiska problemen i Rysslandsrelationerna

"Vi kan vara mycket nöjda med den pliktkänsla med vilken Rysslandsregering senaste tid tagit i tu med att förnya sitt lands näringsliv och lagstiftning", sade utrikeshandelsminister Jari Vilén i ett tal vid Kymmenedalens logistikdagar i Kotka den 20.11. Han påminde dock om att det verkliga provet är hur dessa reformer genomförs.

Enligt ministern utvisar tillväxttakten i Rysslandshandeln att de finländska företagens tro på Rysslands ekonomiska tillväxt och en positiv utveckling av företagsmiljön är rätt stark. Framtill augusti i år utgjorde exporten till Ryssland ca två miljarder euro, en ökning på 14 procent, medan Rysslands andel av Finlands totala export utgjorde 6.4. procent. Nästan en tredjedel av värdet på varuexporten är redan nu export av tjänster, i första hand bygggnads- och turistexport.

"De största problemen i Rysslandshandeln gäller förtullning och gränsöverskridande. Dessa funktioner skall ju underlätta utrikeshandeln och varuflödet, och därför borde denna servicekaraktär poängteras även i Ryssland. Gränsen mellan Finland och Ryssland är även gränsen mellan EU och Ryssland, så hur gränsen fungerar noteras också i Bryssel och andra EU-städer", påminde Vilén.

Ministern berörde även de ånyo i offentligheten uppmärksammade problemen för lastbilstrafiken.
"Även om det finns ett gällande avtal om landsvägstrafik mellan Finland och Ryssland, finns det tvenne uppfattningar hur avtalet skall tillämpas. Under hösten har det första förhandlingar på tjänstemannanivå, och det är meningen att ministrarna skall träffas ännu före årsslutet. Då borde man kunna få en lösning på problemet så att både de finländska och ryska åkarna skulle få jämbördiga verksamhetsvillkor". Alla företag som bedriver handel på Ryssland känner till certifierings- och standardiseringsproblemen. I den ryska duman behandlas ett lagförslag, som skulle minska de nuvarande standarden från 22 000 till 300.

Enligt Vilén finns det också strävanden att röra sig mot europeisk affärspraxis. Detta är en av grundförutsättningarna för att EUs och Rysslands gemensamma ekonomiska område någon gång kunde förverkligas. "Så väl Finland som hela EU väntar på att Ryssland blir medlem av WTO", sade minister Vilén. Detta är utomordentligt viktigt ty det kommer att binda Ryssland vid det internationella handelssystemets regler och sålunda öka förutsägbarheten även för finländska företags verksamhetsmiljö i Ryssland. Medlemskapet kan dock förverkligas först då Ryssland uppfyller medlemskriterierna och slutfört reformprocessen. Det är svårt att förutse när detta exakt kan ske, sade Vilén. "Ryssland har gått en lång väg för att omforma sin ekonomiska och sociala struktur, men det finns en bit kvar att gå. Även den företags- och samfundsfilosofiska synsätten i Finland och Ryssland skiljer sig från varandra. Genom ett livligt, öppet umgänge kan även denna skillnad överbyggas", konstaterade minister Vilén.








Minister Viléns tal (på finska)

Venäjä