Europainformationen utger en bok med matrecept från EU:s kandidatländer


Om tycke och smak i fråga om mat och dryck skall man inte disputera. Men faktum är att 2004 har Europeiska unionen tio nya medlemsländer, och antalet medlemmar utökas ytterligare några år senare.
Europainformationen publicerar den 21 november en liten bok med titeln Makuja laajentuvasta unionista – Smaker från den växande unionen. Teckningarna i den tvåspråkiga boken har gjorts av grafikern Mika Launis. I boken, som offentliggörs vid ett seminarium i S:t Michel som dryftar följderna av utvidgningen för södra Savolax, har samlats 63 matrecept, inklusive några drinkar, från 13 länder som ansökt om medlemskap i unionen.

Även om utvidgningen av EU till stor del redan genomförts inom ekonomin, har en ökad växelverkan mellan de gamla och nya medlemmarnas kulturer först inletts. Många av kandidatländerna är bekanta för finländska turister, men bland de kommande medlemmarna finns också mindre kända som det i framtiden är värt att bekanta sig med.

Europainformationen vill för sin del hjälpa till att öka umgänget inom den växande unionen. En gedigen kokbok som testats i provkök väntar fortfarande på att bli skriven, men med recepten i denna bok kan läsaren inleda sin kulinariska resa från Malta till Estland.

Makuja laajentuvasta unionista – Smaker från den växande unionen finns från och med den 21 november på webben på adressen www.eurooppa-tiedotus.fi(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) under punkten publikationer. Boken fås också gratis hos Europainformationens kundservicekontor i landskapen.


Närmare upplysningar:

Pirkko Hämäläinen,
enhetschef
tfn (09) 1605 5813, 040-5515 787
fax (09) 1605 6477
e-post: [email protected]

Päivi Toivanen,
publikationsredaktör
tfn (09) 1605 5846, 040-5609 020
fax (09) 1605 6477
e-post: [email protected]

eller Europainformationens regionala informatörer i landskapen, telefon 010 3456 700.
























EU
EU-jäsenyys
kulttuuri