Täällä Bogotá ja Mexico – Ministerin matkassa

Karri Jääskeläinen Karri Jääskeläinen

Sydän tykyttää ohuen ilman tähden. Kalvosinnapit kiiltävät ja solmiot ovat suorassa. Delegaattien kasvoilla loistaa toiveikas muikea hymy. Poliisisaattueen vilkut välkkyvät linja-automme ikkunoihin.

Olemme matkanneet lähes vuorokauden ja saapuneet kahden ja puolen kilometrin korkeudessa sijaitsevaan Kolumbian pääkaupunkiin Bogotáan. Olen päässyt mukaan Suomen vienninedistämisvaltuuskuntaan tarkkailemaan ja oppimaan, miten elinkeinoelämämme kansainväliset kauppakontrahdit syntyvät.

Ministeri Alex Stubb kertoo, että tämä on hänen 50. vienninedistämismatkansa. Moni yritysjohtaja on puolestaan tämänlaisella reissulla ensimmäistä kertaa. Mukana on toki myös konkareita, joille kertyy vuosittain yhtä monta matkustusvuorokautta kuin ministerillekin: huikeat 120. Kolumbiassa olemme ensimmäistä kertaa. Täältä matkamme jatkuu Meksikoon.

Kahvikupit kilisevät, kun  matkan osallistujat astelevat hotellimme seminaarisaliin. Onnekseni huomaan, etten ole ainoa jota jännittää. Ministeri pitää alustuspuheen ja tarkastaa delegaation kanssa aikataulut, sekä kyselee yritysjohtajien tunnelmat.

Delegaatio on jaettu toimialoittain: metalli-, konetekniikka- ja kaivosteollisuus omiin ryhmiinsä, metsä- ja maatalous omiinsa, sekä ilmatiede-, rahoitus- ja ICT-sektori vastaavasti tahoilleen. Jokaiselle on suunniteltu oma agendansa, johon kuuluu tapaamisia niin yritysjohtajien kuin valtiopäämiestenkin kanssa. Olennaisinta on ajoitus, sillä kokouksia on runsaasti. Ne kestävät keskimäärin tunnin ja siirtymiselle seuraavaan on varattu aikaa varttitunti. Aikatauluttamisesta huolehtii kymmenkunta Suomen ulkoministeriön virkamiestä ja diplomaattia.

Kaksitoistatuntisen kokousmaratonin myötä sopimuksia syntyy, ja kättä lyödään päälle. Kolumbian kasvuvauhti on reilun neljän prosentin luokkaa, ja markkinarakoja sekä investointimahdollisuuksia on roppakaupalla. Esimerkiksi viljelykelpoisesta maa-alasta alle kolme prosenttia on viljelty, ja potentiaalin valjastaminen edellyttää investointeja muun muassa infrastruktuuriin sekä koneistamiseen. Eurooppalaiset puheet stagnaatiosta ja rahoituskriisistä eivät kuulu latinalaisamerikkalaiseen bisneskeskusteluun, vaan täällä on nousun tunnelmaa. Illallispöydässä vaihdetaan onnentoivotuksia ja nautitaan delegaation mukana reissaavan suomalaisen huippukokki Sami Tallbergin loihtimia herkkuja.

Meksiko vapauttaa kauppaa monella rintamalla

Matkamme jatkuu Meksikoon. Markkina-alueena maa on valtava, ja uuden presidentin astuttua valtaan on ulkomainen suora investointiaste lähtenyt voimakkaaseen nousuun. Monien suomalaisten ennakkokäsitys Meksikosta lienee perua länkkärileffoista ja uutistyngistä, kun taas moderni ja alati stabilisoituva maa osoittautuu mitä oivallisimmaksi kaupantekoon. Kysyessäni Meksikon ulkomaankauppaneuvoston toimitusjohtajalta, miten vapaakauppaa on edistetty, luettelee hän toimia niin monta, että sormet loppuvat kesken.

Matkaamme liittyy Meksikossa Viron valtuuskunta ulkoministeri Urmas Paetin johdolla. Tämä on toinen kerta, kun Suomi toimii yhteisdelegaatiossa Viron kanssa. Idea on toimiva, sillä maantieteellisen sijaintimme sekä yhteisvaluutan lisäksi meitä yhdistävät kulttuuri ja samanlaiset kauppaintressit. Naapurisovun henki huipentuu matkan päätteeksi UNAM-yliopistolla pidettävään yhteispaneeliin, missä ministeriduetto luennoi täydelle auditoriolle Euroopan tulevaisuudesta. Onkin suunnattoman hauskaa huomata, että kaupan lisäksi Team Finland vie maailmalle myös oppia ja tietoa.

Haastattelemani suomalaiset yritysjohtajat kertovat olevansa hyvillään uusien kauppakumppaneidensa halusta laajentaa toimintaansa yli kansallisten rajojen, sekä valtiovallan todellisista aikaansaannoksista protektionististen mekanismien purkamiseksi. Erityishuomion saa kiinnostus vihreän teknologian innovaatioita kohtaan, sekä ilmeinen halu ottaa vastuuta kestävän kehityksen ja eettisen tuotannon kysymyksissä.

Inhimillinen kontakti ja kasvotusten sopiminen ei näemmä ole digiaikakautenakaan vähättelyn väärti. Team Finlandissa on nimenomaan kyse tiimipelistä, joka vaatii ryhmädynamiikkaa ja myös iloista mieltä. Hymyllä tuntuu pääsevän pitkälle.

Karri Jääskeläinen on 25-vuotias yhteiskuntatieteiden opiskelija Turun yliopistosta. Jääskeläinen on kiinnostunut erityisesti Latinalaisesta Amerikasta ja työskentelee syksyllä korkeakouluharjoittelijana Suomen suurlähetystössä Santiago de Chilessä. Jääskeläinen osallistui matkalle delegaation jäsenenä omalla kustannuksellaan.