Suomen edustaja bioasekonferenssin johtotehtävään


Suomen pysyvä edustaja Geneven aseidenriisuntakonferenssissa, suurlähettiläs Markku Reimaa nimitettiin tänään yksimielisesti länsimaiden esityksestä bioasesopimuksen viidennen tarkastelukonferenssin tärkeimmän komitean puheenjohtajaksi. Reimaa toimii samalla koko konferenssin ensimmäisenä varapuheenjohtajana. Päätös tehtiin konferenssia valmistavassa sopimusosapuolten kokouksessa Genevessä.

Marras-joulukuun vaihteessa (19.11.-7.12. 2001) kokoontuvan konferenssin puheenjohtajaksi valittiin Unkarin suurlähettiläs Tibor Toth. Toiseen varapuheenjohtajan tehtävään nimettiin Pakistanin suurlähettiläs Munir Akram.

Yleissopimus biologisten ja myrkkyaseiden kehittämisen, tuottamisen ja varastoimisen kieltämiseksi (BTWC) solmittiin vuonna 1972. Sopimus astui voimaan vuonna 1975. Sopimusosapuolia on 143. Aikaisemmat tarkastelukonferenssit on pidetty vuosina 1980, 1986, 1991 ja 1996. Sopimuksen artikloissa ei ole suoranaista käyttökieltoa, koska biologisen aseen käyttö kiellettiin jo vuonna 1925 Geneven sopimuksessa.

BTWC-sopimus on kemiallisen aseen täyskieltosopimuksen rinnalla toinen kokonaisen joukkotuhoasekategorian kieltävä monenkeskinen aseidenriisuntasopimus. Sopimusrikkomuksia on todettu mm. Irakissa. Persianlahden sodan jälkeisessä tilanteessa paljastunut Irakin kehittelemä hyökkäyksellinen bioase johti keskusteluun bioaseopimuksen todentamisjärjestelmästä, josta on neuvoteltu Genevessä yli kuusi vuotta.

Marraskuussa alkava tarkastelukonferenssi on asetettu takarajaksi todentamisjärjestelmästä sopimiselle. Valmisteluita johtanut Tibor Toth on tehnyt kokonaisehdotuksen, jossa on tasapainoisella tavalla pyritty yhdistämään eri maiden näkemyksiä. EU-maat ja useat muut länsimaat sekä monet sitoutumattomat maat suhtautuvat esitykseen myönteisesti. Yhdysvallat on ollut esityksestä toistaiseksi vaiti. Sen kantaa odotellaan, koska tällä on merkittäviä heijastusvaikutuksia lopputulokseen. Kiina ja monet jyrkän linjan kehitysmaat ovat suhtautuneet Tothin esitykseen varauksellisesti.

Bioasesopimuksen todentamisjärjestelmää on pidetty erittäin tärkeänä, jotta valtioiden yhteistyössä harjoittama valvonta voisi vastata paremmin nykyajan teknologian mukanaan tuomiin uhkiin. Valvontasopimuksen aikaansaaminen kannustaisi myös muita aseidenriisuntaponnisteluja myönteisiin tuloksiin.

Suurlähettiläs Markku Reimaa (57) johtaa tarkastelukonferenssissa sen pääkomiteaa (Committee of the Whole). Ennen siirtymistään Geneveen vuonna 1997 Reimaa on toiminut mm. suurlähettiläänä Suomen Etyj-edustustossa Wienissä (1986-89) ja lehdistö-ja kulttuuriosaston päällikkönä.


Lisätietoja: ulkoasianministeriössä ulkoasiainsihteeri Kai Räsänen, puh: 09 - 1341 151, tai Geneven pysyvässä edustustossa ministerineuvos Harri Mäki-Reinikka, puh: +41 – 22 - 919 42 42.